AfterDawn.com

mSATA: Solid-state lagring på et lillebitte kort


De første mSATA-baserede SSD'er vi kiggede nærmere på imponerede os med sine små størrelser, men ikke så meget når det kom til performance. I dag ser det anderledes ud og de ligner desktop udgaverne meget mere. Vi har taget et kig på 10 modeller mellem 64 og 256 GB i kapacitet.

Idéen om en mSATA-baseret SSD monteret direkte på PC's bundkort er cool, men kun hvis den er lige så hurtig som sine mere velkendte 2.5" slægtsfæller. Prisen per gigabyte bør også være i samme kategori. Det giver nemlig ikke mening at betale ekstra for et langsommere drev, heller ikke hvis den lille SSD kun bruges til caching. Flere og flere SSD'er er efterhånden ved at falde under 7 kroner per gigabyte, så det er nemmere at klemme en 128 GB SSD ind i de fleste desktops.


Dell XPS 13, Ultrabook

Men i et miljø hvor ekstra fysisk kapacitet er en luksus (i nogle tilfælde slet ingen mulighed), kan mSATA være den eneste mulighed for at få monteret et solid-state drev. Ultrabooks er et godt eksempel. Med den meget begrænsede plads skal man overveje et enkelt 2.5" drev, et mSATA-baseret drev eller en kombination af de to. At betale lidt ekstra for at have et lynhurtigt boot drev samt en lidt sløvere disk til data, kan være en god løsning i så kompakt en form factor.


Til forskel fra det vi så i artiklen: Intel SSD 310 80 GB: Little Notebooks Get Big Storage Flexibility, for snart to år siden, ligner tilslutningen i dag mere en mini-PCIe port. Men forskellen er at mSATA har indfødt SATA signalering. Heldigvis har nogle af de bundkort der er tilgængelig i dag de fornødne multiplexere, som kræves, for at montere fuld-længde mini-PCIe kort eller mSATA drev i samme slot. Men så er der et spørgsmål om performance. Nogle bundkort, såsom Intels DH61AG understøtter overførselshastigheder på 3 Gb/s via mSATA, hvilket hæmmer performance på de hurtigere SSD'er, som er tiltænkt at køre på 6 Gb/s forbindelser.

Det er altså ikke altid lige nemt at parre en platform med en kompatibel mSATA-baseret SSD. Men det kan være belønnende i sig selv når det lykkes. Udover at give mulighed for caching (som efterhånden kun er delvist interessant for os), så kan vi godt lide tanken om et drev med en kapacitet på 128 GB eller mere kombineret med en mekanisk disk på 500 GB eller mere, til lagring af data såsom musik, film og billeder.

Da de SSD'er der er designet til at passe i et mSATA slot er ret små, har vi indsamlet så mange forskellige som muligt fra Adata, Crucial, Mushkin og OCZ.
Skrevet af Michael Larsen
Seneste opdateret den: