AfterDawn.com
AMD ligger fundamentet for deres Socket AM3+ Bulldozer-baserede Zambezi processorer med det nye 990FX chipsæt, som funktionsmæssigt er identisk med 890FX. Den største nyhed er at bundkortproducenterne igen har fået SLI-licens, vi vil derfor sammenligne dens ydeevne med Intel

Anmeldelser af nye platforme ledsages normalt af nye processorer, men i AMD 990FX's tilfælde er der både gode og dårlige nyheder.

Den gode nyhed er at AMD stadig har en fantastisk kompatibilitets historie. 990FX understøtter både de nuværende Socket AM3 processorer og de kommende AM3+ processorer, baserede på Bulldozer-arkitekturen.

Den dårlige nyhed er at de Bulldozer-baserede CPU'er endnu ikke er klar. Bundkortproducenterne er dog i besiddelse af nogle få Bulldozer-processorer med B0-stepping, men de mener desværre ikke at ydelsen er i nærheden af hvad de havde forventet og at der skal en ny stepping version til for at løse dette.

De tre 2011 sockets svare til Zambezi-, Llano-, og Brazos-processorer.

Du kan teknisk set købe et 990FX-baserede bundkort i dag og kaste en eksisterende Phenom II i, men hvis du virkelig længes efter at få fingrene i en sekskernede Zambezi-baserede CPU, ville det være klogere at vente et par måneder, medmindre man har en helt anden grund til at opgradere...

990FX: Samme som 890FX, men med garanteret kompatibilitet


AMD har øget platform nummeret for at tydeliggøre kompatibiliteten med Bulldozer-baserede processorer. Når du ser et kort der kører med 990FX, ønsker virksomheden at garantere dig for, at det er 100 % kompatibelt med deres kommende AM3+ CPU'er (Igen, 990FX-baserede kort kan også tage de eksisterende AM3 processorer).

Ja, vi har helt selv photoshoppet diagrammet.

Du har dog brug for det 942-benet Socket AM3+ (AM3b) interface, for at kunne bruge Zambezis strøm- og hastighedsfunktioner.

Omvendt kan AM3+ processorer også monteres i et Socket AM3 bundkort, takket være en BIOS-opdatering. Afhængigt af hvilken producent der har fremstillet dit AM3 bundkort er der måske allerede en firmware opdatering klar. Det er derfor forståeligt at AMD ikke ønsker at efterlade tvivl om kompatibiliteten.

Selv med en ny firmware vil du dog ikke kunne bruge de førnævnte nye funktioner på en AM3-platform. I øvrigt understøtter både 890FX og 990FX HyperTransport 3.0, med overførselshastigheder på op til 5,2 GT/s. Ifølge MSI får 990FX endda HyperTransport 3.1 understøttelse, med hastigheder på op til 6,4 GT/s (angiveligt noget vi først får at se med de ottekernede Zambezis-processorer).

Vi er ikke fans af at man omdøber et nærmest eksisterende produkt, men i dette tilfælde er den ondskabsfulde handling nødvendigt. Det er bestemt bedre end at afskaffe et processor-interface hver gang man introducere en ny arkitektur (*host* Intel *host*). De fleste entusiaster opgraderer nok alligevel til Zambezi og AM3+, men det er lækkert at AMD både går op i bagud- og fremadrettet kompatibilitet af deres processorer og platforme.

SLI: En glædelig overraskelse


Den mest relevante AM3+ diskussion, i hvert fald i dag, er tilføjelsen af SLI understøttelse for 990FX kortene. Der er teknisk set intet der stopper bundkort-gutterne fra også at skaffe SLI-licens til 890FX, men ingen af dem vi har talt med har nogle planer om at gøre det. Det ser i stedet ud til at SLI vil blive brugt som den store forskel der skal få gamere begejstret for at opgradere deres processorer og bundkort, når FX-seriens (Zambezi) CPU'er lanceres

Lige som med Intels Z68 Express, er tovejs SLI og CrossFire konfigurationer nemt understøttet. AMD's 990FX er dog udstyret med hele 42 PCI-Express baner, hvilket giver hvert af de to kort en 16x PCIe-forbindelse (Til sammenligning understøtter Intel kun to gange x8). Der er dog ingen grund til at blive alt for begejstret over denne 'fordel', for otte baner er stadig nok til at Intel kan konkurrere aggressivt på SLI-ydelsen.

Da 990FX kan prale af at have så mange anden-generation PCIe-forbindelser, har det ikke brug for et Nvidia NF200-chip til understøttelse af et trevejs SLI-setup. Begge 990FX kort vi modtog til dagens test giver mulighed for to- og trevejs konfigurationer (x16/x8/x8), samt et setup med fire GPU'er ved hjælp af to kort som GeForce GTX 590 eller Radeon HD 6990.


Uden de kommende AM3+ processorer til dagens test, har lancering af 990FX kun en virkelig interessant vinkel: SLI-baserede ydelse med et Phenom II X4 980 mod Intels Core i5-2400, hvor begge konfigurationer er bevæbnet med et par GeForce GTX 570 grafikkort. Sammenligning kan næsten ikke blive mere lige. Vores Asus P8Z68-V Pro sælges i samme prisklasse som Asus Sabertooth 990FX og Core i5-2400 koster kun ca. 50 kr. mindre end AMD's Phenom II X4 980. Derudover er alle de andre komponenter helt ens.

Lad os finde ud af om den tilbagevendte SLI-understøttelse til AMD's egne chipsæt er en opgradering værd?
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: