AfterDawn.com

Et tæt løb for nu, men fremtiden ser lys ud for AMD


Vi kender allerede Bulldozer og Ivy Bridge arkitekturerne indgående, så vi er ikke overraskede over noget af det vi har set i dagens artikel. Intels chip håndterer bedst software, som kun kører i en enkelt tråd, mens programmer, der er i stand til at drage fuld nytte af FX'ens fire heltalsklynger, vil opfatte de to Bulldozer moduler som en quad-core processor (dog ikke lige så effektivt som resultaterne fra en quad-core Core i5 CPU illustrerer).

Men hvad betyder den dramatisk højere clock frekvens for AMD's chip, som kræver en TDP på op til 125 W for strømforbruget og hvordan placerer den sig i forhold til Intels dual-core CPU?


Selvom vi fik beviser for, at nogle af de testede spil fint kunne udnytte en quad-core processors fire kerner, så tager den to-kernede Core i3-3220 alligevel føringen i denne disciplin, hovedsageligt på grund af resultaterne i Skyrim. FX-4170 klarer sig til gengæld bedre når det gælder det øvrige software og det er endda med en betydelig margin. Med tanke på hvordan den typiske PC ejer bruger sin maskine, så er vi inklinerede til at lægge mere vægt på resultaterne fra vore produktivitetstests, som favoriserer AMD, specielt fordi det hovedsageligt er software, der udnytter flere tråde, som FX processoren tager kegler i. Disse arbejdsbyrder kræver nemlig mere processorkraft.

Hvis vi skulle bedømme de to ud fra kriteriet performance alene, så ville AMD's FX-4170 vinde klart.

Men der er en anden faktor, som vi lægger vægt på i denne artikel. Det er strømforbrug og effektivitet.


Ved idle bruger den FX-4170-baserede PC næsten 20 W mere end den Core i3-3220-baserede maskine. Når processoren er under belastning, bruger den hele 103 W mere strøm. Den bruger næsten dobbelt så meget som Core i5-systemet.

Belastningen kommer fra en relativ syntetisk Prime95 kørsel og ja, det er usandsynligt, at du vil opleve så grumt et strømforbrug ved almindeligt brug på daglig basis. Alligevel giver det en ret god kontekst for den meget lille forskel i performance, mellem de to CPU'er. Den er bestemt ikke effektiv. Om det er noget der betyder noget, er op til hver enkelt at bedømme.

Noget vi ser virkelig frem til, er AMD's Vishera. Intel lavede med Ivy Bridge sit udspil tidligere på året og deres nye Haswell-baserede chips vil først komme på markedet i andet kvartal næste år. Imens gør AMD klar til at lancere nye FX CPU'er baseret på deres Piledriver arkitektur denne måned. Vi har set tegn på, at Piledriver kan levere en performance op til 15% bedre inden for samme termiske begrænsning. Hvis det holder stik, så vil en processor med to Piledriver moduler til under 1.000 kroner være i stand til at forbedre den performance per watt, som de aktuelle modeller lider under.

Du kan naturligvis forvente, at vi tager emnet op igen, når de nye chips begynder at dukke op på butikshylderne
Skrevet af Michael Larsen