AfterDawn.com

De bedste gaming CPU'er til prisen: August 2011


August måned har budt på en række prisnedsættelser, især for AMD's Phenom II X4 og X6-familier. Vi ser på virkningen af de sænkede priser og hvordan det måske hænger sammen med den kommende udgivelse af Bulldozer, AMD's næste generation af desktop processorer

Hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i anmeldelser, eller hvis du ikke føler dig sikker i din evne til at udvælge den helt rigtige processor til din næste gaming PC, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kommer dig til undsætning med en simpel liste over de bedste gaming CPU'er i forskellige prisklasser.

Opdateringer i august


Indtil videre har august ikke budt på andet end en håndfuld prisændringer. Der er ikke kommet nogen nye processorer på markedet, siden Intel diskret lancerede deres Sandy Bridge-baserede Pentium'er.

Apropos Intel, så står Core i7-970 for månedens største prisændring, med et fald på næsten 200 kroner. Det lader dog ikke til at denne nedjustering har ramt det danske marked, tværtimod er prisen steget med knap 100 kr. til 3.750 kr. Vi vil dog under alle omstændigheder ikke kunne anbefale 970'eren, selv om det er en kraftfuldt seks-kernede processor. Core i7-2600K'eren sælges nemlig for 2.000 kr. og i mange tilfælde er det en væsentligt hurtigere processor, som oveni købet er oplåst.

Prisnedsættelserne rammer også AMD's fire- og seks-kernede Phenom II linjer. Phenom II X4 980 og 975 faldt med 130 kr. til henholdsvis 1.150 kr. og 1.040 kr., i mens faldt Phenom II X4 970 med 60 kr. til 975 kr. Ikke desto mindre er det svært at forstille sig, at man gider bruge mere de 800 kr. som den multiplikator-oplåste Phenom II X4 955 koster, da det realistiske overclocknings loft for hele Phenom II-familien ligger på omkring 4 GHz.

AMD's Phenom II X6 1055T, 1075T og 1090T er alle blevet nedjusteret med cirka 40 kr., til henholdsvis 990 kr., 1080 kr. og 1120 kr. Det er imponerende at folk der går efter et budget-orienterede system, nu kan købe en hexa-core processor til under 1000 kr., og overclockere kan få den multiplikator-oplåste 1090T (Black Edition) til 1120 kr. Det sagt, så ved vi allerede at AMD's Phenom II X6-modeller ikke er det mindste bedre end Phenom II X4'erne, hvis man kun ser på ydeevnen i spil. Vi kan derfor ikke anbefale dem i denne artikel, da vi udelukkende går efter gaming CPU'er.

Vi har desuden spekuleret over om AMD's prisfald kan hænge sammen med deres kommende lancering af Zambezi-processorerne, bygget på den nye Bulldozer-arkitektur. De nye CPU'er bør nemlig være til rådighed inden for de næste 30 dage, hvis AMD har tænkt sig at overholde deres løfte om at udgive dem i det tredje kvartal. Hvis du ikke har hørt så meget om Zembezi-serien, kan vi kort fortælle at det er 32 nm processorer, helt uden det integrerede grafikkort som vi kender fra AMD's Llano-baserede APU'er. Dette er ganske enkelt en CPU, der repræsentere det første betydningsfulde re-design af AMD's processorer siden Athlon 64. Den mest bemærkelsesværdige ændring er at chipsne består af moduler, der hver er udstyret med to x86 processormotorer (kerner). Ved lanceringen forventes det at topmodellerne er udstyret med fire af disse moduler (otte kerner).

Med disse nye CPU'er lige om hjørnet, bør man som entusiaster med interesse for high-end systemer, overveje at vente og se hvad Bulldozer arkitekturen kan præstere. Hvis man overvejer at bygge et nyt AMD-baseret system, bør man i det mindste sikre sig at ens bundkort understøtter Socket AM3+, så man har muligheden for senere at opgradere til en Zambezi-processor.

Bemærkninger til vores anbefalinger


Denne liste er kun tiltænkt gamere som vil have det bedste til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, er processorerne fra denne liste ikke nødvendigvis det bedste valg til dit behov.

Kriterierne for at komme med på listen er kun baseret på ydeevne til prisen. Vi erkender at der i den sidste ende er flere faktorer som har en betydning for den endelige pris, som f.eks. platformens pris eller CPU'ens overclocknings potentiale, men vi vil helst ikke komplicere processen.

Priser og tilgængelighed ændrer sig konstant for hardware. Vi kan derfor ikke give 100 % præcise prisoplysninger i artiklen, men vi kan liste nogle gode processorer i forskellige prisklasser, som du højst sandsynligt ikke vil fortryde at købe.

Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet. Der er desuden tale om priser for detail CPU'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter som også er tilgængelig i detailhandlen.
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: