AfterDawn.com

De bedste SSD'er til prisen, opdateringer i december


Velkommen til vores sidste SSD-anbefalinger for 2011. Vi har opdateret vores anbefalinger, ud fra det seneste prisfald på anden generations SandForce-enheder. Det er dermed muligt at finde mange fornuftige køb for 1.100 - 1.300 kroner. Priserne bliver ved med at falde, og vi bliver ved med at holder dig opdateret.

Detaljerede specifikationer og anmeldelser af solid-state-drev er fantastisk, men kun hvis man har den nødvendige tid til at nærstudere dem. I den sidste ende har en hver entusiast bare brug for den bedste SSD, inden for et bestemt budget.

Så hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i anmeldelser, eller hvis du ikke føler dig helt sikker, i din evne til udvælge det helt rigtige drev, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kommer dig til undsætning med en enkel liste over de bedste SSD'er i forskellige prisklasser.Opdateringer i december
OCZ's Octane er faktisk den eneste interessante nyhed, siden vores forrige opdatering fra en måned siden. Serien er baseret på Everest-controlleren fra Indilinx, Octane repræsenterer virksomhedens ihærdige indsats på, at mindske deres afhængighed af SandForce. De forsøger i sær at skille sig ud, fra det i forvejen overfyldte marked af den samme controller-teknologi.Hvad angår den overordnede ydeevne, er Octane hurtig. Forbundet til et SATA 6 Gb/s-understøttende bundkort, opnår den sekventielle hastigheder, der minder mest om en Vertex 3 med samme kapacitet. Desværre, er Octanes resultater meget skuffende, når det gælder tilfældig data, da dens performance minder mest om de typiske SATA 3 Gb/s SSD'er.

Det bliver interessant at se hvad OCZ's fremtidsplaner er. Ifølge SandForce, sælger OCZ nemlig flest SandForce-baserede drev. Deres egen ihærdige indsats på at promovere god performance, ender derfor med at gavne deres konkurrenters produkter. Afhængigt af hvilken type NAND-hukommelse der bruges, har vi set en vis variation i ydeevnen for SandForce-baserede drev. Men for det meste, opfører de sig mere eller mindre ens, hvilket vil betyder, at OCZ har udført en masse markedsføring for deres konkurrenter. Selvom Octane ikke kommer til at udskifte Vertex 3, repræsenterer den alligevel OCZ's første SDD med producentens egen controller-hardware. Vil OCZ benytte denne lejlighed til, at presse priserne længere ned for mainstream SSD'er? Det håber vi bestemt.

Hvis du på kort sigt, er ude efter at udvide dit systems kapacitet, er der god grund til at overveje en SSD. For selv om du stadig kommer til at betale mere end 8,5 kroner per gigabyte, er de faldende priserne for solid-state-drev mere acceptable, nu hvor priserne er steget for konventionelle harddiske. Western Digital rapporterer, at de langsomt er begyndt at genoptage produktionen, efter de katastrofale oversvømmelser i Thailand, men det er umuligt at sige hvornår vi kan forvente, at priserne er tilbage på det samme niveau som før katastrofen. SSD forhandlerne udnytter driftsafbrydelsen af harddiske, og sammen med feriedagene tilbød de en lang række gode tilbud. Som et resultat af dette, har priserne svunget meget over de sidste 30 dage.

Bemærkninger til vores anbefalinger
Et par retningslinjer man bør huske, når man læser resten af artiklen:
  • Hvis du ikke har brug for meget hurtigt at kopiere flere gigabyte data eller loade spil på et øjeblik, er der ikke noget galt i at holde sig til en mekanisk harddisk. Denne liste er tiltænkt folk, der ønsker den performance og reaktionsevne, som SSD'er bringer på bordet, indenfor et specifikt budget. Og nu hvor Intels Z68 Express-chipsæt er tilgængeligt, kan ideen om SSD-baserede caching også spille ind, for de mindre krævende entusiaster.

  • Vi benytter adskillige kriterier til at rangere SSD'er. Vi forsøger at ligestille ydeevne og kapacitet på hvert prisniveau, og derudfra anbefale det drev vi mener er det bedste, baseret på vores egne erfaringer, sammen med indsamlede informationer fra andre sider. Nogle personer går udelukket op i performance, men man kan ikke ignorer kapacitets-dilemmaet, når man forsøger at balancere prisen med andre variabler. Hvis man for eksempel ejer et mobilet system, har man typisk kun plads til et drev. Og på en desktop har man brug for plads til ens operativsystem, krævende programmer og spil. Vi er derfor også nød til at prioritere kapaciteten højt.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig på en daglig basis. Vores udvalgte anbefalinger er derfor kun gyldig i op til en måned efter artiklens offentliggørelse, men vi kan ikke garanterer for noget ud over denne periode. SSD'ers prisfastsættelse er i sært konkurrence orienteret, og en prisforskel på 100 kroner, kan være grund nok til at en SSD kommer med på listen, mens en anden udelades. Du bør kun bruge vores liste som en guide, når du handler ind, men du bør altid selv dobbelttjekke informationer og priser.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra fysiske butikker og fra udlandet.

  • Der er desuden tale om priser for nye SSD'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, de kan sikkert repræsenterer nogle gode tilbud, men det går ud over det vi forsøger at gøre.
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: