AfterDawn.com

De bedste SSD'er til prisen, opdateringer i februar


I løbet af februar, begyndte SSD-priserne at falde igen, og ud fra de nye ændringer har vi nu opdateret vores liste. Månedens bedste handler finder man i prisklassen 1.200 - 2.000 kroner, hvor du ikke må glip af en særlig 240 GB SSD til 1.850 kroner.

Detaljerede specifikationer og anmeldelser af solid-state-drev er fantastiske, men kun hvis man har den nødvendige tid, til at fordybe sig i dem. I den sidste ende, har en hver entusiast udelukket brug for den bedste SSD, indenfor en bestemt prisklasse.

Men hvis du ikke har tiden til at sætte dig ind i alle anmeldelserne, eller hvis du ikke føler dig helt sikker, i din evne til udvælge det helt rigtige drev, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kommer dig til undsætning med en enkel liste, over de bedste SSD'er i forskellige prisklasser.

Opdateringer i februar

Tidligere på måneden, lancerede Intel deres anden entusiast-orienterede SSD. Navnet er SSD 520 (Læs anmeldelsen af Intel SSD 520 på vores engelske modersite), det er en klar efterføler til SSD 510, som er forsynet med en SF-2281-controller. Det vil sige, at Intel har tilsluttet sig den i forvejen store skare af SSD-producenter med SandForce-baserede produkter. Fantastisk, ikke?

Men hvad er forskellen på denne SSD og alle de andre, som i øvrigt allerede performer næsten helt ens? Hvis du udelukket ser på ydeevnen, er der nærmest ingen forskel. SSD 520'eren er på niveau med OCZ's Vertex 3. Ingen overraskelse her, for vi ved allerede at to SF-22xx-baserede SSD'er levere den samme performance, så længe de benytter den samme hukommelses-interface, og både Vertex 3 og SSD 520 anvender synkrone NAND-flash.

Det er sandt, at producenter som Intel kan implementere deres egne optimeringer, og selskabet hævder faktisk, at deres firmware udelukket er deres egen. Overordnet set, opvejes deres optimeringer dog af firmware-elementer, som er fælles for alle SF-22xx-baserede SSD'er. Uanset hvad, er det jo SandForces controller der ligger bag, og netop derfor vil testresultaterne blive ved med, at afspejler de mange ligheder.

Men hvis performance ikke afhænger af mærket du vælger, hvordan kan man så gennemsortere det store bjerg af SandForce-baserede SSD'er?

Intel ligger særligt vægt på, at de bruger højere kvalitets NAND, som de særligt har udvalgt fra IMFT's produktion. Hvis du tidligere har været lidt nervøs for de mange omkostningsbesparende valg, som flere SSD-producenter har taget, for at kunne konkurrere mere aggressivt på prisen, må Intels nye tiltag være en betryggende nyhed. Det hjælper desuden på Intels troværdighed, at de supplerer drevene med en fem års garantiperiode, mens de fleste andre SSD'er sælges med en 3 årig dækning.

Du bliver dog nød til at betale mere, for Intels løfte om et mere stabilt drev. I den lave ende, løber en 60 GB SSD 520 op i 13 kr. per GB, hvor OCZ's Vertex 3 med den samme kapacitet, kun koster 11 kr. per GB. Det er her meget svært at sælge Intels produkt, for vi har endnu ikke set tegn på, at NAND-hukommelse fra andre SandForce-baserede SSD'er har en kortere levetid.

Bemærkninger til vores anbefalinger
Et par retningslinjer man bør huske, når man læser resten af artiklen:

  • Hvis du ikke har brug for meget hurtigt at kopiere flere gigabyte data eller loade spil på et øjeblik, er der ikke noget galt i at holde sig til en mekanisk harddisk. Denne liste er tiltænkt folk, der ønsker den performance og reaktionsevne, som SSD'er bringer til bordet, indenfor et specifikt budget. Og nu hvor Intels Z68 Express-chipset er tilgængeligt, kan idéen om SSD-baserede caching også spille ind, for de mindre krævende entusiaster.

  • Vi benytter adskillige kriterier til at rangere alle SSD'erne. Vi forsøger at ligestille ydeevne og kapacitet på hvert prisniveau, og derudfra anbefale det drev vi mener, er det bedste valg, baserede på vores egne erfaringer, sammen med indsamlede informationer fra andre sider. Nogle personer går udelukket op i performance, men man kan ikke ignorer kapacitets-dilemmaet, når man forsøger at balancere prisen med andre variabler. Hvis man for eksempel ejer et mobilet system, har man typisk kun plads til et drev. Og på en desktop har man både brug for et operativsystem, krævende programmer og spil. Vi er derfor nød til at prioritere kapaciteten relativt højt.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig på daglig basis. Vores udvalgte anbefalinger er derfor kun gyldige i op til en måned, efter artiklen er blevet offentliggjort, men vi kan ikke garanterer for noget ud over denne periode. SSD'ers prisfastsættelse er i sært konkurrence orienteret, og en prisforskel på 100 kroner, kan være grund nok til, at en SSD kommer med på listen, mens en anden udelades. Du bør kun bruge vores liste som en guide, når du handler ind, men du bør altid selv dobbelttjekke informationer og priser.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra fysiske butikker og fra udlandet.

  • Der er desuden tale om priser for nye SSD'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, de kan sikkert repræsenterer nogle gode tilbud, men det går ud over vores mål med denne artikel.
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: