AfterDawn.com

De bedste SSD'er til prisen, opdateringer i oktober


Velkommen til den første af en lang række "Bedste SSD'er til prisen"-artikler, hvor vi som navnet antyder, kommer med en lang række anbefalinger af solid-state-drev, i vidt forskellige prisklasse. I den sidste månedstid har vi set et betydeligt prisfald for SandForces anden generations SSD'er, man kan derfor frit vælge imellem flere gode SSD'er til omkring 1.400 kroner.

Detaljerede specifikationer og anmeldelser af solid-state-drev er fantastisk, men kun hvis du har den nødvendige tid til at nærstudere dem. I den sidste ende, har en hver entusiast brug for den bedste SSD, inden for et bestemt budget.

Så hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i anmeldelser, eller hvis du ikke føler dig helt sikker i din evne til udvælge det helt rigtige drev, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kommer dig til undsætning med en enkel liste over de bedste SSD'er i forskellige prisklasser.Opdateringer i oktober


I mod udgangen af forrige måned, modtog vi et tidligt prøveeksemplar af Samsungs nye SSD-serie kaldet 830. Bevæbnet med en helt ny controller, der kører med en ekstra kerne og SATA 6 GB/s-tilslutning, drevet udnytter desuden 27 nm NAND-flash hukommelse til at opnå en højere performance til en konkurrencedygtig pris. På trods af en middelmådig ydeevne i tilfældige input/output-opgaver, imponerede 830'eren os med en uovertruffen sekventiel-performance. Vi har dog ikke fået de endelige priser for hele 830-familien, vi kan derfor endnu ikke inddrage dem i vores anbefalinger. Samsung har dog udtalt at man kan forvente et prisniveau, der minder om deres 470-serie, da 830'erne kommer til at erstatte den. Vi forventer derfor at priserne kommer til at ligge på omkring 11 kr./GB. Du kan læse mere om 830-serien på vores engelske modersite: "Samsung Goes 6 Gb/s: Is The 830-Series SSD King Of The Hill?".

Et par andre producenter har inden for den sidste månedstid, også udgivet en række nye SSD'er, de byder dog ikke på noget vi ikke allerede har set, i form af funktioner og ydeevne. Kingston benytter for eksempel en af SandForces anden generations controllere, sammen med synkron-hukommelse i deres nye HyperX SSD'er. De minder derfor utroligt meget om OCZ' Vertex 3. I mellemtiden er Patriot's nye Pyro SSD'er en mere prisbevist udgave af Wildfire. Den nye serie anvender også anden generation SandForces controllere, men producenten har valgt asynkron-hukommelse, for at skære ned på omkostningerne. Pyro er derfor mere eller mindre identisk med Corsairs Force 3-familie.

Hvis du har et meget stramt budget, skal du være opmærksom på, at nogle af de absolut billigste SSD'er, i nogle tilfælde performer dårligere end mekaniske harddiske, som for eksempel i tilfældige læse- og skrive-opgaver. Det er netop derfor man er nød til at læse anmeldelser. Traditionelt set er det ellers de discipliner, hvor SSD'er konsekvent slår deres magnetiske forfædre. Vi har dog set klare tilfælde, hvor dette generelt viser sig at være falsk. Vi har kun oplevet dette med meget billige OEM SSD'er, vi anbefaler derfor at man holder sig til mere velkendte mærker som Intel, Crucial, OCZ, Samsung, Kingston, Corsair osv. Hvis du har et meget begrænset budget, bør du overveje SSD-caching, før du kaster penge efter et drev der kunnen være et skridt tilbage i ydeevne. Det kan for eksempel udføres ved brug af en Intel SSD 311 parret med en mekanisk harddisk.

Vi fortsætter med at høre beretninger om BSOD'er (Blue screen of death), forsaget af anden-generations SandForce hardware, på tværs af forskellige mærker, men det er svært at vide om alle problemerne er forbundet. Baseret på antallet af forumindlæg, lader det til at problemerne er mest udbredt på Sandy Bridge-baserede systemer, en observation som vi har fået bekræftet fra flere SSD-leverandører. Vi har en mistanke om, at det kan være et resultat af et timing-problem imellem SSD'erne og Intels chipsæt. Procentdelen af de brugere der oplever dette problem, forbliver dog stadigt meget lav. Færre end 1 % af forbrugerne er berørt af det. Selvom dette ikke bør afskrække dig fra at investere i et sprit nyt system, er det noget man skal være opmærksom på. Det lader dog til at SandForce har fundet frem til en af de mere kritiske BSOD-relaterede fejl, vi har allerede skrevet om OCZ' nye firmware opdateringer, og vi forventer at alle de andre SandForce 2000-baserede producenter følger trop.

Bemærkninger til vores anbefalinger


Et par retningslinjer man bør huske, når man læser resten af artiklen:
  • Hvis du ikke har brug for meget hurtigt at kopiere flere gigabyte data eller loade spil på et øjeblik, er der ikke noget galt i at holde sig til en mekanisk harddisk. Denne liste er tiltænkt folk, der ønsker den performance og reaktionsevne, som SSD'er bringer på bordet, indenfor et specifikt budget. Og nu hvor Intels Z68 Express-chipsæt er tilgængeligt, kan ideen om SSD-baserede caching også spille ind, for de mindre krævende entusiaster.
  • Vi benytter adskillige kriterier til at rangere SSD'er. Vi forsøger at ligestille ydeevne og kapacitet på hvert prisniveau, og derudfra anbefale det drev vi mener er det bedste, baseret på vores egne erfaringer, sammen med indsamlede informationer fra andre sider. Nogle personer går udelukket op i performance, men man kan ikke ignorer kapacitets-dilemmaet, når man forsøger at balancere prisen med andre variabler. Hvis man for eksempel ejer et mobilet system, har man typisk kun plads til et drev. Og på en desktop har man brug for plads til ens operativsystem, krævende programmer og spil. Vi er derfor også nød til at prioritere kapaciteten højt.
  • Priser og tilgængelighed ændrer sig på en daglig basis. Vores udvalgte anbefalinger er derfor kun gyldig i op til en måned efter artiklens offentliggørelse, men vi kan ikke garanterer for noget ud over denne periode. SSD'ers prisfastsættelse er i sært konkurrence orienteret, og en prisforskel på 100 kroner, kan være grund nok til at en SSD kommer med på listen, mens en anden udelades. Du bør kun bruge vores liste som en guide, når du handler ind, men du bør altid selv dobbelttjekke informationer og priser.
  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra fysiske butikker og fra udlandet.
  • Der er desuden tale om priser for nye SSD'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, de kan sikkert repræsenterer nogle gode tilbud, men det går ud over det vi forsøger at gøre.
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: