AfterDawn.com

De bedste gaming CPU'er til prisen, opdateringer i april


Denne måneds opdatering byder på et par prisjusteringer for FX- og Core i5-processorer. Men teknologi-entusiasterne er sikkert mere interesseret i nogle informationer om de kommende AMD Trinity- og Intel Ivy Bridge-baserede processorer.

Hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i diverse benchmarks, eller hvis du ikke føler dig 100 % sikker, i din evne til at udvælge den helt rigtige gaming-processor, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kommer dig til undsætning, med en simpel liste over de bedste gaming CPU'er fra forskellige prisklasser.


Opdateringer i april
Med hensyn til processor lanceringer var marts en meget stille måned, vi så dog mere end et par prisjusteringer. Vi starter med AMD.

Hvis du har et Socket AM3+-baserede bundkort, er FX-8120 faldet næsten 200 kroner til 1.250 kroner. Det kommer ikke som nogen overraskelse, da AMD's FX-serie er svær at sælge til gamere. Denne nedjustering gør denne otte-kernede model mere attraktiv for brugere, der arbejder meget med tunge threaded programmer.

Der er heller ikke meget at rapportere fra Intels side. Den LGA 2011-baserede Core i7-3820'er faldt 150 kroner til 2.000 kroner, men det gør den ikke mere attraktiv end før. Core i5-2550K'eren faldt også til 1.590 kroner, hvilket kun er 130 kroner mere end lillebroren Core i5-2500K. Clock forskellen på 100 MHz er nærmest ubetydelig, men det er prisforskellen sådan set også. Overclockere burde måske overveje at spendere de ekstra 130 kroner, og sandsynligvis få en model der kan nå en højere hastighed.

Der er ikke sket andet nævneværdigt i forrige måned. Men der er en række spændende produkter lige om hjørnet: Intels Ivy Bridge-arkitektur og AMD's Trinity-design. Hvis du ikke er bekendt med disse kommende generationer, kan vi kort opsummere dem her.

Intel Ivy Bridge er en 22 nm udgave af producentens 32 nm Sandy Bridge, arkitekturen som benyttes i de eksisterende processorer til LGA 1155, 1356 og 2011-platformene. Det nye design fokuserer i høj grad på en forbedret grafiskydeevne, men vi forventer også en bemærkelsesværdig performance forbedring i forhold til clock-hastigheden. Desktop-processorer basered på Ivy Bridge, vil efter en BIOS-opdatering virke fint med de fleste serie 6-bundkort. Det er godt nyt for folk, der efterhånden er trætte af se at Intel præsentere den ene nye platform efter den anden, hvilket bryder CPU-kompatibiliteten med tidligere platforme. Som vi tidligere har rapporteret, skulle Ivy Bridge oprindeligt allerede være lanceret, men endte med at blive udsat et par uger, efter sigende for at få solgt ud af de restende Sandy Bridge-enheder. Ifølge en repræsentant fra Intel, er lanceringen stadig lige på trapperne, og vores amerikanske modersite har faktisk haft Ivy Bridge-baserede chips i deres SoCal-laboratorium i flere måneder.

AMD's kommende Trinity-APU'er er også en sammensmeltning af processor- og grafik-kræfter. Vi forventer imidlertid en langt bedre grafiskydeevne fra AMD, hvilket forhåbentligt medfører en overlegen balance imellem CPU- og GPU-delene. Det store spørgsmål vil derfor være: Kan AMD levere en høj nok performance, så man kun behøver en Trinity-APU i et billigt gaming-system? De eksisterende desktop-APU'er kan ganske enkelt ikke opveje den fleksibilitet, man får med en CPU og et dedikeret grafikkort.

Trinity er sat til at anvende producentens næste-generations Piledriver-processorkerner, som forventes at fixe en del af det der var galt med Bulldozer-designet. Grafikchippen får en omfattende opdateringer, og der anvendes en mere effektiv arkitektur. Kombinationen kan forhåbentligt forbedre både udregnings- og gamings-potentialet. Trinity-baserede APU'er forventes desværre, at kræve en ny Socket FM2-platform, hvilket bryder kompatibiliteten med de eksisterende Socket FM1-bundkort. Efterfølgeren til Llano forventes oprindeligt at komme i marts, men vi har for nyligt rapporteret, at Trinitys lancering er sat til engang i årets andet kvartal.

På trods af den ekstra ventetid for begge produkter, har vi god grund til at tro de ikke er langt væk. Vores modersite bemærkede nemlig en fejl fra HP's side, da de for knap tre uger siden ved et uheld postede informationer om deres kommende Trinity og Ivy Bridge-baserede bærbarer.

Bemærkninger til vores anbefalinger
  • Denne liste er kun tiltænkt gamere som vil have det bedste til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, er processorerne fra denne liste ikke nødvendigvis det bedste valg til dit behov.

  • Kriterierne for at komme med på listen er kun baseret på ydeevne til prisen. Vi erkender at der i den sidste ende er flere faktorer som har en betydning for den endelige pris, som f.eks. platformens pris eller CPU'ens overclocknings potentiale, men vi vil helst ikke komplicere processen.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig konstant for hardware. Vi kan derfor ikke give 100 % præcise prisoplysninger i artiklen, men vi kan liste nogle gode processorer i forskellige prisklasser, som du højst sandsynligt ikke vil fortryde at købe.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet. Der er desuden tale om priser for detail CPU'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter som også er tilgængelig i detailhandlen.

Indholdsfortegnelse

  1. 1. De bedste gaming CPU'er til prisen, opdateringer i april
  2. 2. De bedste gaming CPU'er: Under 750 kroner
  3. 3. De bedste gaming CPU'er: 750 - 1.300 kroner
  4. 4. De bedste gaming CPU'er: Over 1.300 kroner
  5. 5. Gaming CPU hierarki
Skrevet af Martin Graversen