AfterDawn.com

De bedste gaming CPU’er til prisen: December 2012


I denne måned, ser vi nærmere på to nye CPU'er; Intels Core i7-3970X og AMD's Athlon II X4 651K, de er dog ikke særlig interessant for gamere. Vi kommer også ind på afskaffelsen af Pentium G2120, samt en række prisændringer.

Hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i diverse benchmarks, eller hvis du ikke føler dig 100 % sikker, i din evne til at udvælge den helt rigtige gaming-processor, så frygt ej. Vi her på Tom’s Hardware kommer dig til undsætning, med en simpel liste over de bedste gaming CPU’er fra forskellige prisklasser.


Opdateringer i december
AMD

I løbet af den forrige måned, dukkede AMD's Athlon II X4 651K op på det amerikanske detailmarked, men den er endnu ikke tilgængelig i Danmark. Denne Llano-baserede CPU til Socket FM1-platformen kører med en 3 GHz clockfrekvens, en ulåst multiplikator og en deaktivere grafikchip. Den kommer til at koste omkring 600 kroner, hvilket faktisk lyder fornuftigt, indtil man nærstudere udbuddet, og finder ud af, at den multiplikator-ulåste A6-5400K'er er 85 kroner billigere og Socket FM2-kompatibel. Nu hvor de Trinity-baserede komponenter er tilgængelige, er Socket FM1 også så godt som et dødt interface, og der er ærligt talt ingen grund til at overveje det.

Vi ser til gengæld frem til at afprøve den nye Athlon II X4 750K, der er bygget på Piledriver-arkitekturen, passer ned i den fremtidsorienterede Socket FM2, kører med en standardhastighed på 3,5 GHz, kan accelererer op til 4 GHz med Turbo Core og er ikke belemret med det termiske output af en integreret Radeon-grafikmotor. Gamere bør alligevel købe et separat grafikkort, så en CPU med et lavere strømforbrug er et plus i vores bog.

Denne nye Athlon II X4'er udkom sammen med de øvrige Trinity-baserede A10-, A8- og A6-processorer. AMD har dog valgt at udsætte processorens amerikanske udgivelse, selv om den utroligt nok er tilgængelig i Danmark for 600 kroner. AMD er måske bange for, at den vil kannibalisere salget af de billigere FX-chips i guds eget land? Vi kan dog ikke give den en anbefaling, før den har været i tur igennem vores amerikanske testlaboratorie.

Hvis vi ser bort fra de manglende og nye CPU'er, har AMD været i julehumør og nedsat et par processorer. A8-5600K og A8-3870K-APU'erne er begge faldet med 50 kroner i pris, til henholdsvis 750 og 700 kroner, på samme tid er prisen på FX-8350'eren sænket med 60 kroner til 1.465 kroner. AMD's flagskib er dermed endeligt kommet under den lovede lanceringspris på 1.500 kroner.


Intel
På trods af en stabil føring, rullede Intel et nyt flagskib ud i form af Core i7-3970X (Vi har allerede set nærmere på den i: Core i7-3970X Extreme anmeldelse). Det er i bund og grund en Core i7-3960X'er med en 200 MHz højere frekvens og et Turbo Boost-loft på 4 GHz. Intel øgede også -3970X'erens termiske strømforbrugsdesign til 150 watt. Vi har dog aldrig været særlig begejstrerede for Core i7-3960X'eren, og den holdning har -3970X'eren ikke ændret på. Det eneste reelt værdifulde medlem af Sandy Bridge-E-familien er Core i7-3930K, som også har seks kerner, men en lavere clockhastighed og en noget mindre delt L3-cache. Ikke desto mindre, koster den, med et prisskilt på 4.130 kroner, 3.200 kroner mindre end den absurd dyre Extreme Edition.

Det er den gode nyhed fra Intel. Den dårlige er, at 3,1 GHz Pentium G2120, ifølge den amerikanske webshop Newegg.com, allerede er udgået. Vi er ikke sikre på hvorfor Intel har taget denne beslutning. Rygterne peger dog i retningen af, at en 3,2 GHz Pentium G2130 og en langsommere 2,9 GHz G2020'er er på vej. G2120 blev måske afskediget, for at gøre plads til de nye modeller. Uanset hvad, har vi suspenderet vores ~700 kroners anbefaling, indtil vi har fundet en værdig afløser.

Det eneste bemærkelsesværdige prisfald i Intels rækker, er den strømbesparende Sandy Bridge-baserede Core i5-2400S'er, som tilsyneladende er nedjusteret med 160 kroner til 1.200 kroner. Der kan dog være tale om et midlertidigt tilbud, men den er efter alt at dømme faldet permanent med mindst 90 kroner i pris. Det er dog ikke en særlig gaming-orienterede processor.


Bemærkninger til vores anbefalinger
  • Denne liste er kun tiltænkt gamere som vil have det bedste til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, er processorerne fra denne liste ikke nødvendigvis det bedste valg til dit behov.

  • Kriterierne for at komme med på listen er kun baseret på ydeevne til prisen. Vi erkender at der i den sidste ende er flere faktorer som har en betydning for den endelige pris, som f.eks. platformens pris eller CPU'ens overclocknings potentiale, men vi vil helst ikke komplicere processen.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig konstant for hardware. Vi kan derfor ikke give 100 % præcise prisoplysninger i artiklen, men vi kan liste nogle gode processorer i forskellige prisklasser, som du højst sandsynligt ikke vil fortryde at købe.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet. Der er desuden tale om priser for detail CPU'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter som også er tilgængelig i detailhandlen.
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: