AfterDawn.com

De bedste gaming CPU’er til prisen: November 2012


I denne måned ser vi på AMD's nye Pilerdriver-baserede FX-processorer. De bærer kodenavnet Vishera, og de nye chips er bestemt en forbedring i forhold til de forrige Bulldozer-processorer. Men er de bedre til gaming-orienterede opgaver? Få svaret her.

Hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i diverse benchmarks, eller hvis du ikke føler dig 100 % sikker, i din evne til at udvælge den helt rigtige gaming-processor, så frygt ej. Vi her på Tom’s Hardware kommer dig til undsætning, med en simpel liste over de bedste gaming CPU’er fra forskellige prisklasser.

Opdateringer i november
AMD

AMD's FX-familie er i gang med at gå fra Bulldozer-arkitekturen til Piledriver-opdateringen, men Bulldozer-baserede FX-chips er stadig i stor udstrækning tilgængelige. Resultatet af overgangsprocessen hedder Vishera, som dermed afløser Zambezi. Mmm alfabetsuppe, vi elsker det.

Topmodellerne fra Vishera-familien har den samme termiske grænse som de ældre modeller, men de er til gengæld mere effektive, hvilket resulterer i en bedre performanceudnyttelse af designet. De nye FX-4300, -6300, og -8300-CPU'er er tættere på det Bulldozer burde have været, men de skal stadig for det meste kæmpe i mod Intels Ivy Bridge-baserede Core i5'er. Sammenligningen bliver dog yderligere kompliceret af Intels relativt lave strømforbrug, hvilket resulterer i en betydeligt bedre performance per watt.

Visheras redende punkt er en samlet performance forbedring fra 10 til 15 %, sammenlignet med tilsvarende Zambezi-baserede chips. Skiftet fra Sandy til Ivy Bridge var kun godt for omkring 3 til 5 %. Så AMD gør en smule op for forskellen til Intel, der før gjorde så ondt.

Desværre for gamere, er de nye FX-CPU'er allerbedst i optimalt trådede programmer, og spil hører generelt ikke ind under denne kategori. Vishera er bestemt bedre end forgængeren, men de er stadig ikke gode nok til at stjæle nogen vinderpladser fra Intel, når det udelukket gælder performance i spil. Lad os alligevel vurdere de nye modeller: FX-4300, -6300, -8320 og -8350.

FX-4300 er udstyret med to Piledriver-moduler, hvilket resulterer i det AMD kalder fire kerner (men ydeevnen ligger nærmere midt i mellem). Den har en standard clock-hastighed på 3,8 GHz, der ved brug af Turbo Core-teknologien kan komme op på 4 GHz under termisk favorabel betingelser. Det er et par hundrede megahertz hurtigere end FX-4100, og 200 MHz langsommere end FX-4170's standard clockfrekvens. FX-4100'eren er også et 95 Watt-komponent, ligesom -4300'eren, mens AMD FX-4170 har brug for op til 125 Watt, for at kunne opretholde dens høje clock-hastighed. Prissat til 950 kroner, er den nok ikke en særlig attraktiv valgmulighed, da FX-4170'eren i forvejen sælges for 30 kroner mindre.

Den næste i rækken er FX-6300, bevæbnet med tre aktive Piledriver moduler, samt en 3,5 GHz basisfrekvens og en Turbo-hastighed på op til 4,1 GHz i lettere trådede programmer. Med et prismærke på 1.020 kroner ligesom FX-6200'eren, er den sikkert et bedre køb, takket være dens opdaterede arkitektur og et mere beskedent 95 Watt-termisk design.

Til sidst har vi FX-8320 og -8350 med fire moduler. Begge er 125 Watt-chips ligesom forgængerne -8120 og -8350. Med en clockfrekvens på 3,5 GHz og op til 4 GHz med Turbo Core, er FX-8320 til 1.270 kroner kun lidt langsommere end AMD's forrige flagskib. Takket være dens mere effektive arkitektur, klarer den sig godt i mod FX-8150. Den nye topmodel, FX-8350, har det samme 4,2 GHz Turbo-loft som FX-8150, men den har til gengæld en standardfrekvens på 4 GHz, hvilket er 400 MHz højere.

AMD påstår, at FX-8350 burde sælges for mindre end 1.440 kroner ved lanceringen, men i øjeblikket sælges den nærmere for 1.500 kroner, eller 150 kroner mere end FX-8150'eren. Til denne pris, kan du få fingrene i en mere attraktiv spil-processor fra Intel. Flagskibs FX'en bliver forhåbentlig snart presset ned på det prisniveau vi forventede, for så bliver den faktisk en attraktiv valgmulighed. Hvis du vil vide mere, kan du tjekke vores amerikanske modersites anmeldelse: "AMD FX-8350 Review: Does Piledriver Fix Bulldozer's Flaws?"

Vi har endnu ikke haft mulighed for at udarbejde en dybdegående spil-performanceanalyse af alle FX- og Trinity-processorne fra AMD. Vores modersite har dog planer om en sammenligning af gaming-CPU'er til under 1.500 kroner i den nærmere fremtid, hvilket måske kan påvirke vores anbefalinger.

Intel
Den eneste nye processor vi har set fra Intel er den energibesparende Core i5-3470S'er. Denne 2,9 GHz CPU inkludere ikke Turbo Boost-teknologien, den bærer et 65 Watt termisk design og den er udstyret med Intels halvsløve HD Graphics 2500. Den bliver desuden solgt for mere end 1.500 kroner, så den er ikke et oplagt valg til en gaming-maskine.

I USA har de både bemærket et bar prisfald på Ivy Bridge-baserede processorer og prisstigninger på visse Sandy Bridge-baserede i7'ere, men det eneste der er nået til Danmark er, at Core i7-3772K er faldet sølle 45 kroner fra 2.095 til 2.050 kroner.


Bemærkninger til vores anbefalinger
  • Denne liste er kun tiltænkt gamere som vil have det bedste til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, er processorerne fra denne liste ikke nødvendigvis det bedste valg til dit behov.

  • Kriterierne for at komme med på listen er kun baseret på ydeevne til prisen. Vi erkender at der i den sidste ende er flere faktorer som har en betydning for den endelige pris, som f.eks. platformens pris eller CPU'ens overclocknings potentiale, men vi vil helst ikke komplicere processen.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig konstant for hardware. Vi kan derfor ikke give 100 % præcise prisoplysninger i artiklen, men vi kan liste nogle gode processorer i forskellige prisklasser, som du højst sandsynligt ikke vil fortryde at købe.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet. Der er desuden tale om priser for detail CPU'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter som også er tilgængelig i detailhandlen.
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: