AfterDawn.com

De bedste gaming CPU'er til prisen: November 2013


AMD introducerede i denne måned A10-6790K APU'en og Intel lancerede Core i5-3340S og Core i5-4440S-processorerne. Vi lærte også en masse om AMD's fremtidsplaner fra årets 'APU Developer Summit '13', hvor de også offentliggjorde lidt info om kommende produkter.

Hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i diverse benchmarks, eller hvis du ikke føler dig 100 % sikker, i din evne til at udvælge den helt rigtige gaming-processor, frygt ej. Vi her på Tom’s Hardware kommer dig til undsætning, med en simpel liste over de bedste gaming CPU’er fra forskellige prisklasser.

Opdateringer i november
Tre nye processorer blev introduceret i november: en APU fra AMD og to energibesparende CPU'er fra Intel.

A10-6790K'en er stort set bare en A10-6800K'er med dens standard clock- og maksimale Turbo-frekvenser nedjusteret 100 MHz til henholdsvis 4,0 og 4,3 GHz. Bortset fra det, og en prisforskel på 80 kroner, er der ingen forskel mellem de to Richland-baserede processorer. Den nye model er naturligvis billigst og forventes at koste omkring 900 kroner. Det er ikke dårligt, for en APU med en ulåst multiplikator, men på nuværende tidspunkt, vil vi hellere vente på den kommende Kaveri-generation med AMD's Steamroller x86-design og forbedret GCN-grafikmotor.

Fra Intel-lejren kommer to nye 65 W-processorer til 1.280 kroner: Den Haswell-baserede Core i5-4440S (med en 2,8 GHz-standardclockfrekvens, 3,3 GHz-maksimal Turbo Boost-frekvens og en HD Graphics 4600-grafikchip) sammen med den Ivy Bridge-baserede Core i5-3340S (der også kører med 2,8 og op til 3,3 GHz, men med et HD Graphics 2500). Intel tilbyder allerede en del 65 W-CPU'er til både LGA 1150 og -1155 i samme prisleje, så det er svært at forstå, hvorfor de tilføjer flere lignende modeller til denne kategori.

Hvad med priserne på eksisterende processorer? Intel har ikke umiddelbart ikke ændret bemærkelsesværdigt meget på deres priser. Vi har desuden bemærket, at AMD's FX-4130 er faldet med 40 kroner til 600 kroner, hvilket cementerer dens plads på anbefalingslisten endnu mere fast. AMD's FX-9370 faldt flere hundrede kroner i pris i forrige måned, og nu falder den yderligere 150 kroner til 1.550 kroner, men så er du også tvunget til, at investere i en tredjeparts kølerløsning. CPU'ens termiske niveau er vurderet til 220 W, så du bør nok gå efter et vandbaseret kølingssystem.

Fra AMD's APU13
Vi blev en del klogere på AMD's fremtidsplaner under selskabets APU Developer Summit '13. Vi kan se frem til følgende tre mobile processorfamilier i 2014: Mullins (med to til fire Puma-baserede kerner, en GCN-baseret grafikmotor, en sikkerhedsorienteret co-processor og et termisk design på omkring 2 W), Beema (også med to til fire Puma-baserede kerner, en GCN-motor, samme co-processor og et 10-25 W-termisk design) og sidst men ikke mindst: Kaveri (med to til fire Steamroller-baserede kerner, en GCN-grafikmotor, yderligere HSA-funktionaliteter, TrueAudio-understøttelse og et termiskloft på 15-35 W).Mainstream gamere bør være mest interesseret i desktopudgaven af Kaveri, som kommer med hele 512 grafik-shaders. Det lægger APU'en på niveau med AMD's Radeon HD 7750, hvilket er et hurtigt lille diskret grafikkort med en hastighed på 800 MHz. Selvom Kaveri-baserede processorer ikke kan udnytte GDDR5-hukommelsesteknologien, er vi spændte på at se, hvad den integrerede grafikmotor i stedet kan få ud af DDR3-RAM. Mere interessant, vil den kunne slå Intels Iris Pro 5200-løsning? som i øjeblikket praktisk set kun er tilgængelig på det mobile marked.

Mullins og Beema er energibesparende processorer, der også er bevæbnet med GCN-baserede CU'er (Compute Units). AMD regner sandsynligvis med, at skal bruges til simple spil i Windows 8.1-baserede tablets, men tiden vil vise, om de vil kan forbedre selskabets indsats på tablet-markedet indtil nu. Vi har desuden hørt, at AMD vil have nogle interessante formfaktor- demonstrationer på CES-messen til januar.

Angående AMD-relaterede nyheder, er Athlon II- og Phenom II-processorer begyndt at udgå fra vores foretrukne netbutikker. Vi har før set nogle modeller forsvinde midlertidigt, men det vil heller ikke overraske os, hvis disse gamle krigsheste for alvor blev lagt i jorden. Hvis det er tilfældet, er det slutningen på en æra.


Bemærkninger til vores anbefalinger
  • Denne liste er kun tiltænkt gamere som vil have det bedste til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, er processorerne fra denne liste ikke nødvendigvis det bedste valg for dig.

  • Kriterieret for at komme med på listen er udelukket baseret på performance i forhold til prisen. Vi erkender dog, at flere faktorer kan påvirke ens beslutning, så som platformens pris eller CPU’ens overclocknings potentiale, men vi vil helst ikke komplicere processen.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig konstant for hardware. Vi kan derfor ikke give 100 % præcise prisoplysninger i artiklen, men vi kan liste nogle gode processorer i forskellige prisklasser, som du højst sandsynligt ikke vil fortryde at købe.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet. Der er desuden tale om priser for detail CPU’er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også kan være tilgængelig i detailhandlen.

Skrevet af: Don Woligroski
Oversat af:: Martin Graversen