AfterDawn.com

De bedste gaming CPU’er til prisen: Oktober 2012


AMD's Trinity-baserede APU'er er endeligt begyndt at komme i handlen, og vi ser på hvilke af modellerne, der kan være attraktive. Vi diskuterer også den kommende Athlon X4 750K-processor, AMD's Vishera-baserede FX, og et usædvanligt højt antal af prisændringer!

Hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i diverse benchmarks, eller hvis du ikke føler dig 100 % sikker, i din evne til at udvælge den helt rigtige gaming-processor, så frygt ej. Vi her på Tom’s Hardware kommer dig til undsætning, med en simpel liste over de bedste gaming CPU’er fra forskellige prisklasser.

Opdateringer i oktober: AMD
Lad os starte med at tale om Trinity. AMD's seneste generation af APU'er, som de lancerede tidligere i denne måned. De har generelt en bedre ydeevne i programmer og de har bestemt en bedre grafisk performance. Vi er også selv imponeret over hvor aggressivt AMD prissætter de nye APU'er.

De kører desværre med det samme termiske loft på 100 watt, som deres Llano-baserede forgængere, hvilket skaber en dårlig sammenligning i mod Intels 55 watt-Core i3'er, især for dem der fokuserer mest på effektivitet. Ydermere, efter blot én produktgeneration bliver AMD's Socket FM1-interface allerede pensioneret, til fordel for Trinitys Socket FM2. Producenten lover dog, at den nye Socket vil blive brugt til mindst en arkitektur-opdatering til.

Trinitys styrker og svagheder er efterhånden ingen hemmelighed. Vores amerikanske modersite dækkede den mobile lanceringen i maj (AMD A10-4600M Review: Mobile Trinity Gets Tested), efterfulgt af desktop-benchmarks lige efter Computex (AMD Trinity On The Desktop: A10, A8, And A6 Get Benchmarked!), en gaming-performance sammenligning (Gaming At 1920x1080: AMD's Trinity Takes On Intel HD Graphics) og til sidst en analyse af APU'ernes effektivitet (AMD's Trinity APU Efficiency: Undervolted And Overclocked).

Hvis det virkede alt for uoverskueligt, opsummere vi: Trinity designet er en forberedelse i forhold til Llano, ved hjælp af AMD's modulære Piledriver-arkitektur, en opdateret VLIW4-baseret grafik-implementering og en forbedret ydeevne per watt. Som tidligere nævnt, prissætter AMD de nye chips mere aggressivt, end de gjorde ved lanceringen af Llano-APU'erne. Lad os tage et nærmere kig på de enkelte modeller.

Vi starter fra bunden af med AMD's A4-5300. Bevæbnet med et enkelt Piledriver-modul (bestående af to såkaldte 'integer clusters', men med en del fælles ressourcer, så vi kan ikke kalde det en reel dual-core processor). CPU'en kører med 3,4 GHz, men kan accelerere op til 3,6 GHz ved brug af Turbo Core-teknologien. Den omfatter også 128 shader-kerner, med en hastighed på op til 724 MHz. Og den er prissat til 440 kroner, hvilket gør A4-5300'eren til AMD's billigste Trinity-baserede APU.

A6-5400K'eren er den næste i rækken. Den er også udstyret med et Piledriver-modul, der kører med en standardhastighed på 3,6 GHz, men den kan speede op til 3,8 GHz i semi-krævende applikationer. Grafikmotoren med 192 shader-kerner er mere performanceorienteret, med en tophastighed på 760 MHz. Den er endnu ikke tilgængelig i Danmark, men den forventes at koste 540 kroner, og den virker væsentligt mere interessant for os, fordi den har en ulåst multiplikator.

AMD's nye A8- og A10-familier inkluderer to Piledriver-moduler, som kan arbejde på op til fire tråde ad gangen, men de har to forskellige grafik-specifikationer. A8-5600K tilbyder en 3,6 GHz basisfrekvens, der kan skalere op til 3,9 GHz. Dens 256 shader-kerner arbejder med 760 MHz og den koster 800 kroner. Den har også en ulåst multiplikator. Til sidst har vi A10-5800K, som sælges for 940 kroner med en 3,8 GHz basisfrekvens og en maksimal 4,2 GHz Turbo Core-hastighed. Den omfatter en mere overbevisende 384 shader-motor, der kører med op til 800 MHz. Den er mindst lige så overclockningsvenlig.

Er AMD's nye APU'er værd at bruge i et budget-orienteret gaming-system? A10'erne er måske, selvom vi har en mistanke om, at man med et lavbuget system til 3.500 kroner, får mere ud af at vælge en adskilt grafikkortløsning. Kan du i fremtiden, forvente at se APU'er i vores månedlige CPU anbefalinger? Vi vil i løbet af de næste par måneder overveje at inddrage dem, vi vil dog først fortage nogle flere tests. Det kan måske også tænkes, at APU'erne giver mere mening i vores månedlige grafikkort-anbefalinger. Indtil vi har taget os tid til sammenligningerne (og indtil vi kan få fat på Piledriver-baserede FX-processor med adskilte grafikkort), venter vi med at anbefale Trinity-baserede APU'er.

Hvad angår reelle CPU'er, er der en interessant Trinity-afledt processor, som ifølge AMD burde være tilgængelig, men som endnu ikke er det: Athlon X4 750K. Ifølge producentens informationer, kommer den med et prisskilt på 580 kroner. Det er i bund og grund en A10-5700 APU med en deaktiveret GPU. Taget i betragtning af dens ulåste multiplikator og afbrudte grafikmotor, kan denne Athlon X4'er være en interessant processor til overclockning. Vi har dog endnu ikke fået adgang til en, men tester den så snart vi kan få fingrene i et eksmplar.

Ser vi bort fra de nye produkter, fortsætter AMD med at sænke priserne på eksisterende modeller. A6-3500, Athlon II X4 640 og FX-6200 faldt alle gennemsnitligt cirka 40 kroner siden sidste måned.

Intel
Intel introducerede også nye processorer i løbet af den seneste måned, men selvom de alle anvender forskellige clockhastigheder, er der tale om mindre reguleringer af eksisterende modeller. For eksempel Celeron G555 til 400 kroner, er 100 MHz hurtigere end Celeron G550. 520 kroners Pentium G645 er en Pentium G850 begrænset til 1033 MT/s-hukommelse. 1.060 kroners Core i3-3240 er 100 MHz hurtigere Core i3-3220'er. Core i5-3350P til 1.280 kroner er en Core i5-3450P, der kører 100 MHz langsommere som standard og op til 200 MHz langsommere på sin højeste Turbo Boost-frekvens.

De nye modeller er måske ikke særligt interessante, men det er Intels seneste prisjusteringer. Core i3-2130 og Core i7-3770K er omkring 110 kroner billigere. Pentium G850, Pentium G870 og Core i5-3330 faldt også med cirka 60 kroner, hvilket er nok til, at vi giver Pentium G850 en anbefaling.

Vi er usikre på om deres småjusteringer har til formål, at lægge pres på AMD's seneste lanceringer, men vi fundere lidt over deres timing. Intel har efterhånden ignoreret AMD lige siden frigivelsen af Sandy Bridge-baserede CPU'er, men en kraftig grafisk ydeevne fra Trinity-baserede APU, samt en bedre CPU-performance, har måske tvunget Intel til at anerkende den hårde konkurrence i under 900 kroners-segmentet.


Bemærkninger til vores anbefalinger
  • Denne liste er kun tiltænkt gamere som vil have det bedste til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, er processorerne fra denne liste ikke nødvendigvis det bedste valg til dit behov.

  • Kriterierne for at komme med på listen er kun baseret på ydeevne til prisen. Vi erkender at der i den sidste ende er flere faktorer som har en betydning for den endelige pris, som f.eks. platformens pris eller CPU'ens overclocknings potentiale, men vi vil helst ikke komplicere processen.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig konstant for hardware. Vi kan derfor ikke give 100 % præcise prisoplysninger i artiklen, men vi kan liste nogle gode processorer i forskellige prisklasser, som du højst sandsynligt ikke vil fortryde at købe.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet. Der er desuden tale om priser for detail CPU'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter som også er tilgængelig i detailhandlen.

Indholdsfortegnelse

  1. 1. De bedste gaming CPU’er til prisen, opdateringer i oktober
  2. 2. De bedste gaming CPU'er: Under 750 kroner
  3. 3. De bedste gaming CPU'er: 750 - 1.300 kroner
  4. 4. De bedste gaming CPU'er: Over 1.300 kroner
  5. 5. Gaming CPU hierarki
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: