AfterDawn.com

De bedste gaming CPU'er til prisen: Oktober 2013


Et par nye processorer er dukket op i denne måned; to fra Intel og en fra AMD. Vi har også bemærket beskedne prisnedjusteringer fra begge virksomheder, samt mere end en halvering af prisen på AMD's FX-9590.

Hvis du ikke har tid til at sætte dig ind i diverse benchmarks, eller hvis du ikke føler dig 100 % sikker, i din evne til at udvælge den helt rigtige gaming-processor, frygt ej. Vi her på Tom’s Hardware kommer dig til undsætning, med en simpel liste over de bedste gaming CPU’er fra forskellige prisklasser.

Opdateringer i oktober
En håndfuld nye CPU'er er i løbet af denne måned udkommet, men den største nyhed er uden sammenligning et monumentalt prisfald på 3.600 kroner for AMD FX-9590-flagskibsprocessor. Processoren kostede 5.900 kroner for en måned siden, og det var endda som et OEM-produkt uden køler. Nu kan man købe en detailudgave inklusiv et lukket vandkølingssystem for ned til 2.300 kroner. First-movers må selvfølgelig altid forvente, at betale en højere pris for nylancerede komponenter, men at skære mere end halvdelen af prisen, så kort tid efter CPU'ens introduktion? Dem, der har betalt den høje lanceringspris for CPU'en, har lov til at være lidt småarrige på AMD lige nu. AMD's ekstreme prisjustering har dog ingen indflydelse på vores anbefalinger. Intels Core i5'ere til under 1.500 kroner er fortsat et bedre valg til gaming. Det samme gælder for FX-9370'eren, som er faldet 450 kroner siden forrige måned, og som nu også sælges sammen med et vandkølingssystem.

Vi går videre til A4-6300, hvilket viser sig at være det endelige markedsnavn for APU'en, som tidligere blev gik under udviklingsnavnet A4-4400. Med en 3,7 GHz standard clockfrekvens og 3,9 GHz maksimal Turbo-frekvens, er den 200 MHz langsommere end A4-6400K. Dens integrerede grafikmotor er til sammenligning endnu mindre imponerende, da den kører med 128 shaders ved 760 MHz, i modsætning til 6400K'erens 192 kerner ved 800 MHz. Prismærket på 450 kroner for den nye A4-6300'er er ikke dyrt, men vi vil ikke anbefale en dual-core A4-APU til en gaming maskine, så den udebliver fra vores anbefalede liste.

Vi er kun stødt på to nye Intel-processorer, som er værd at tale om i denne omgang, men de er begge meget low-end og derfor ikke interessante for os. Celeron G1630 er en 2,8 GHz, 55 W, dual-core, Ivy Bridge-baseret chip til 450 kroner, mens Pentium G3430 er en 3,3 GHz, 54 W, dual-core, Haswell-baseret chip til 650 kroner.

Vi bemærkede også et par yderst beskedne prisnedjusteringer fra både AMD og Intel, men ikke noget, som får nogen betydning for vores liste. Det amerikanske marked stod dog for nogle lidt mere betydningsfulde ændringer, så vi kan måske se frem til yderligere prisændringer på det danske marked i den nærmeste fremtid.

Endeligt bør vi nævne, at AMD's såkaldte "2013-2014 embedded roadmap" (fremtidsplaner) blev lækket i slutningen af forrige måned. Selskabets 32 nm Piledriver-baserede R-serie erstattes af en 28 nm Steamroller-baserede "Bald Eagle"-serie i samme 17-35 W-klasse. "Steppe Eagle" erstatter den energibesparende G-serie, men der er fortsat tale om 28 nm Jaguar-baserede komponenter, så vi forventer kun nogle mindre optimeringer. Den største overraskelse bliver sandsynligvis "Hierofalcon", en 15-35 W, 28 nm, 4/8-kernede, Cortex-A57-baseret chip. Ja, du læste rigtig, der er ikke tale om en x86-arkitektur, men en ARM-baseret processor. AMD siger selv, at den er tiltænkt industri-, datacentre- og kommunikationsapplikationer.


Bemærkninger til vores anbefalinger
  • Denne liste er kun tiltænkt gamere som vil have det bedste til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, er processorerne fra denne liste ikke nødvendigvis det bedste valg for dig.

  • Kriterieret for at komme med på listen er udelukket baseret på performance i forhold til prisen. Vi erkender dog, at flere faktorer kan påvirke ens beslutning, så som platformens pris eller CPU’ens overclocknings potentiale, men vi vil helst ikke komplicere processen.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig konstant for hardware. Vi kan derfor ikke give 100 % præcise prisoplysninger i artiklen, men vi kan liste nogle gode processorer i forskellige prisklasser, som du højst sandsynligt ikke vil fortryde at købe.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet. Der er desuden tale om priser for detail CPU’er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også kan være tilgængelig i detailhandlen.

Skrevet af: Don Woligroski
Oversat af:: Martin Graversen