AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: April 2012


Vi kigger på Nvidias nye GeForce GTX 680 kort, det hurtigste single-GPU grafikkort i verden. Så snakker vi også om ankomsten af Radeon HD 7800-serien og de resulterende prisændringer.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarkene, eller sætter du tvivl ved din egen evne til at vælge det rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

Opdateringer i april udgaven

Efter et væld af AMD Radeon HD 7000-serie lanceringer, inklusiv Radeon HD 7870 og 7850, der endelig kom i butikkerne, har Nvidia slået til. Før vi kigger på priser og anbefalinger vil vi lige omtale magtskiftet i high-end markedet.

Nvidias Kepler ankommer: GK104 og GeForce GTX 680

Nvidias next-gen arkitektur hedder Kepler og selvom den ankom senere end oprindeligt forventet, er det et imponerende produkt. Den første Kepler chip der er kommet i handlen er GK104, som GeForce GTX 680 huser. Selvom det er en 28 nm teknologi, er det ikke en simpel nedskrumpning af en ældre arkitektur. Det er en ret anderledes arkitektur, som låner lidt fra Fermi, men som inkluderer væsentlige optimeringer i strømforbruget. Med 192 CUDA kerner per streaming multiprocessor (SMX) og otte SMX'er, kan kortet prale af 1536 shaders, 128 texture units og 32 full color ROP'er. Designet er så anderledes, at ressourcerne ikke kan sammenlignes én til én. Tallene viser ellers tre gange så mange CUDA kerner og to gange så mange texture units, som på GeForce GTX 580 kortet, men kun to tredjedele af ROP'erne.

Fermis shader clock frekvens kørte med en 2x core clock, hvor Kepler opererer med én frekvens på hele chippen. For GeForce GTX 680 betyder det, at alle ressourcer kører med en base clock hastighed på 1006 MHz. GDDR5 hukommelsens clock frekvens er lynhurtigt indstillet til 1502 MHz. Men det er på et 256-bit samlet interface, hvilket resulterer i en lignende båndbredde, som for GeForcce GTX 580 kortets 1002 MHz på 384-bit bussen. Det nye korts performance sætter nye standarder for single-GPU produkter og overgår AMD's Radeon HD 7970 i gennemsnit. Men det mest imponerende ved kortet, er at det leverer denne performance med en konservativ TDP på 195 W, hvilket er 55 W lavere end Radeon kortet. Fermis strømslugende dage er ovre.

Er der noget at klage over? Tja, overclocking på GeForce GTX 680 er ikke så konsekvent som mange entusiaster kunne ønske. GPU Boost tager sig allerede af meget af det i forvejen og vi har set situationer, hvor det har en negativ indflydelse på performance, hvis det presses for meget uden at tage højde for den rette køling. Vi var i stand til at overclocke vort presse eksemplar GeForce GTX 680 så meget som 15%. Men vort Radeon HD 7970 købt i en butik, har endnu mere headroom og reagerer derfor bedre på tuning. Med det sagt, når du overclocker begge kort, så fører GeForce GTX 680 stadig. Marginen imellem de to kort bliver blot lidt mindre.

Lige nu er det største problem med GeForce GTX 680 dets tilgængelighed, eller mangel på samme. Varepartierne ved lanceringen holdt ikke længe og mange danske netbutikker får først nye kort hjem igen i maj måned. Nvidia meddeler dog, at tusindvis af kort finder vej til butikkerne hver dag (i Amerika i hvert fald). Vi afventer altså, at producenterne kan følge med efterspørgslen. Læs mere om Nvidias nyeste kort i modersitets lanceringsanmeldelse: GeForce GTX 680 2 GB Review: Kepler Sends Tahiti On Vacation.

Prisændringer

Med introduktionen af nye kort, der ændrer på forventningerne af hvilken performance man kan få for en given pris, er det ikke underligt, at vi snart vil få store prissænkelser at se for grafikkort til 1.500 kroner og over. Radeon HD 7850 til 1.800 kroner, Radeon HD 7870 til 2.400 og GeForce GTX 680 kortet, som næsten ikke er til at få fat på, til ca. 4.000 kroner rykker prisen på de andre kort i samme prisklasse.

Lad os først tage et kig på GeForce kortene. GTX 580 er faldet 300-500 kroner i pris de seneste par måneder, så det i dag kan erhverves for under 3.000 kroner og det er ikke mindst takket være introduktionen af Radeon HD 7870. GeForce GTX 570 er faldet et par hundrede kroner til ca. 2.100 kroner, idet AMD har sendt Radeon HD 7850 på gaden til 1.800 kroner. Der skal stadig større prisfald til, før det rigtig bliver interessant, men det er en positiv udvikling.

Da det er svært at finde et GeForce GTX 680 kort tilgængelig i øjeblikket, har AMD åbenbart ikke haft travlt med at sænke prisen på Radeon HD 7970 kortene. Alligevel har vi spottet enkelte kort til en pris der er et par hundrede kroner lavere end i sidste måned. Det betyder, at det lige nu er billigere end Nvidias utilgængelige flagskib.

Andre nyheder

Der er stadig en masse Radeon HD 6800 kort rundt omkring i distributørkanalerne, på trods af tilgængeligheden af Radeon HD 7770 kortet, som er tiltænkt at skulle erstatte dem. Det er vi faktisk glade for at se, idet 7770'en ikke er helt så hurtig, som vi havde håbet når nu det skal udfylde den rolle. Radeon HD 6790 tilgængeligheden svinder fortsat såvel som 256-bit udgaven af GeForce GTX 460 kortene.

I den nære fremtid kan vi forvente at se flere Kepler-udstyrede GeForce modeller at se, som kommer til at erstatte GTX 500-serien. Derudover fortsætter rygterne om dual-GPU kort med at blive spredt.

Lidt noter angående vore anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af Michael Larsen
    Seneste opdateret den: