AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: August 2011Denne måned vil vi komme ind på Nvidias nye GeForce GT 545 og på vore læseres anmodning, tilføje en masse nye GPU’er til hierarkiskemaet, som du finder til sidst i denne artikel. Og så vil vi også snakke om de konspirationsteorier, som florerer angående introduktionen af næste generationsprodukter.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarkene, eller sætter du tvivl ved din egen evne til at vælge det rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom’s Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

Opdateringer for august:

Der blev ikke lanceret nogle officielle grafikkort sidste måned. Altså, som vi var blevet inviteret med til. Men Nvidia har dog skabt et nyt OEM (Original Equipment Manufacturer) produkt kaldet GeForce GTX 545. Dette kort er udstyret med GF116 GPU’en fra GeForce GTX 550 Ti, men har deaktiveret en af dets fire streaming multiprocessorer. Det betyder, at det har 144 shader cores, tre polymorph engines og 24 texture units.

Det besværliggøres endnu mere, at det DDR3-baserede GeForce GT 545 kort nyder godt af alle tre ROP (Raster Operations Pipeline) partitioner i et 192-bit memory interface med 24 pipelines. Mens GDDR5 versionen har én af partitionerne deaktiveret, som resulterer i et 128-bit memory interface med 16 pipelines. Dette er sikkert gjort for at undgå, at kortet overstråler dyrere modeller.

Uanset hvordan du ser på det, så har GeForce GT 545 et anstændigt performance potentiale og vi har ventet på at Nvidia skulle introducere et produkt, der kan konkurrere med AMD’s Radeon HD 5670/6670. Lad os være ærlige; GeForce GT 240 udklasseres i den duel og vi kan ikke lade være med at lægge mærke til, at GT 240 kortets tilgængelighed på markedet er begyndt at svinde. Det er måske ønsketænkning fra vores side, men måske er det tegn på at der forberedes en udskiftning til GeForce GT 545.

Som sidebemærkning kan vi fortælle, at EVGA har annonceret, at de har planer om at sende en retailudgave af et GeForce GT 545 DDR3 på markedet. Men listeprisen på deres hjemmeside, som ville svare til 960 danske kroner, er identisk med listeprisen på GeForce GTX 550 Ti kortet og det er en latterlig høj pris. Dette kort skulle ligge på en pris omkring 550 kroner, for at være på et realistisk niveau i forhold til performance.

Vi oplevede også, at Radeon HD 6970 og 6990 kortene er svære at skaffe. Da vi nævnte det for AMD og fortalte at vi ikke kan anbefale produkter, som ikke er tilgængelige, fik vi besked på, at de havde oplevet leveranceproblemer og dermed havde svært ved at imødekomme efterspørgslen. De er dog angiveligt igang med at sørge for at flere Radeon HD 6990 kort er på vej ud på markedet. Vi må indrømme, at det at der er tegn på at flere high-end grafikkort forsvinder fra markedet, kan være en indikation på at næste generation af hardware er på vej. Specielt efter vi har hørt rygter om at Radeon HD 7000-serien allerede er sat i produktion. Men selv hvis AMD skulle være på vej til at introducere sin nye serie af kort så tidligt, er dette ikke det rette tidspunkt på året at gøre det.

På vore læseres anmodning har vi tilføjet de Radeon engines, der er indbygget i AMD’s Fusion-baserede APU’er til hierarkiskemaet, udover de nyeste mobile GPU’er fra begge af de store producenter. Derudover er der ikke så meget at snakke om denne måned. Priserne er faldet her og der, men det har været minimale ændringer. Heldigvis er vi inde i den sidste sommermåned og vi ved at det plejer at blive meget mere interessant, når ungerne er tilbage i skole igen.

Lidt noter angående vor anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af Michael Larsen