AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: August 2012


Radeon HD 7970 GHz Edition er endelig ved at dukke op på butikshylderne. Vi har set adskillige prisjusteringer på det seneste, men der sker nok snart noget mere med de forestående lanceringer af Radeon HD 7990, GeForce GTX 660 Ti og GeForce GTX 650.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarkene, eller sætter du tvivl ved din egen evne til at vælge det rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

Opdateringer for august

Da AMD lancerede sit Radeon HD 7970 GHz Edition kort den 22. juni, hævdede de, at de ville dukke op i butikkerne den efterfølgende mandag med udbredt tilgængelighed 10 dage senere. En måned efter var det stadig ikke til at finde, men nu er det endelig så småt begyndt at lande på butikshylderne. Vi har observeret både en 3 GB og en 6 GB version af Sapphires GHz Edition til salg på Kompletts hjemmeside til henholdsvis 3.900 og 5.200 kroner. Desværre har vi ikke fundet nogle hos andre store forhandlere, så vi kan ikke sammenligne prisen med andre.

Prisen giver kortet en lille fordel i forhold til Nvidias GeForce GTX 680 (selvom det kun er en meget lille fordel), men et GTX 670 kort til næsten 1.000 kroner mindre, vil vi stadig mene er et bedre køb i forhold til det man får for pengene.

AMD skulle være på vej med en erstatning til det ældre dual-GPU kort Radeon HD 6990 og Radeon HD 7990 skulle ikke være så langt fra en lancering, som man måske skulle tro. Vi bragte i juli måned en nyhed om, at vi kunne forvente en lancering sidst i august måned. Ifølge den kilde, vil kortet komme med seks-pin PCIe strømstik, 6 GB GDDR5 hukommelse og en pris lidt under Nvidias flagskib. Vi må naturligvis vente på at hardwaren lander i vor laboratorie, før vi kan bekræfte de rygter.

Nvidia forventes at lancere et nyt produkt meget snart, men det forventes at være et mere mainstream produkt (Nvidia har i skrivende stund netop lanceret GeForce GTX 660 Ti kortet, som du kan forvente vil optræde i næste artikel). Virksomhedens Kepler arkitektur har endnu ikke vist sig i alle prissegmenterne. Der er et stort hul mellem GeForce GT 640 og GeForce GTX 670. Det er her de forventede GeForce GTX 660 Ti og 650 kort forventes at træde ind. GeForce GTX 660 Ti'en er egentlig blot et GTX 670 kort med en mere snæver memory bus. Vi har også endelig set indikationer af, at der er et GTX 650 kort på vej, som forventes at benytte en GK107 GPU med hurtigere GDDR5 RAM end GT 640 kortet.

Med hensyn til GeForce GT 640 kortet, så er vi skuffede over at se det stadig bliver solgt for 750 kroner, når AMD's Radeon HD 7750 performancemæssigt sætter det til vægs til næsten samme pris.

Derudover ser det ud til at GeForce GTX 460 er næsten helt væk og dual-GPU kortet GeForce GTX 690 er lidt nemmere at finde.

Når det kommer til AMD's produkter, så er prisen på Radeon HD 7970 på vej ned omkring de 3.000 kroner. Det begynder altså at se lidt bedre ud i forhold til Nvidias GeForce GTX 670 kort. Prisen på Radeon HD 7870 er også faldet lidt, så det nu kan findes til 2.100 kroner.

Lidt noter angående vore anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af Michael Larsen