AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: August 2013


Efter en mindre pause med grafikkortanbefalinger vender vi her i august måned tilbage med opdaterede anbefalinger over hele linjen. AMD har sænket priserne på en række af sine kort og vi vil komme nærmere ind på hvad det har haft af indflydelse på markedet.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarks, eller er du i tvivl om valget af det helt rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

August måned

Der er kun dukket ét nyt grafikkort op på markedet den seneste måneds tid og det er AMD's Radeon HD 7730. Det ligner et potentielt attraktivt alternativ til nogle af virksomhedens ældre VLIW5-baserede HD 6000-serie grafikkort. Der sidder en nedskåret udgave af Cape Verde LE GPU'en i hjertet af Radeon HD 7730, med to renderingspartitioner og otte full.color ROP'er per clock cyklus, en tilhørende 128-bit memory grænseflade og seks compute units, der til sammen svarer til 384 shadere og 24 texture units. Som resultat heraf, er Radeon HD 7730 en smule hurtigere end et Radeon HD 6670 kort med samme type hukommelse (enten DDR3 eller GDDR5), men i nogle tilfælde udviser den nyere GCN arkitektur nogle større fordele i forhold til VLIW designet.

Vi havde håbet at se GDDR5 udgaven til salg til en lavere pris end de 525-550 kroner, som den kan findes til hos danske forhandlere. Der er heller ikke den store forskel i pris i forhold til DDR3 modellen, som kun er godt en 50'er billigere end Radeon HD 7750 modellen, der er teknisk overlegen. Radeon HD 7730 er for os mest interessant som en form for preview af AMD's kommende Kaveri APU, men det er ikke et dedikeret grafikkort vi kan anbefale på nuværende tidspunkt. For et nærmere kig på det nye grafikkort, kan du læse anmeldelsen hos vort modersite: AMD Radeon HD 7730 Review: A Harbinger Of The Kaveri APU?

Apropos Radeon HD 7750, så har vi lagt mærke til at modeller med DDR3 hukommelse er begyndt at dukke op hos flere forhandlere. Hold dig fra disse kort! De få kroner du sparer ved at købe en DDR3 model er intet, i forhold til at du giver afkald på GDDR5 RAM'ens meget hurtigere båndbredde.

Med det sagt, så kan vi heller ikke anbefale et Radeon HD 7750 grafikkort, hvor priserne starter i omegnen af 650 kroner, når et HD 7770 kort kan anskaffes for 700 kroner. Der er faktisk sket en del ændringer i prissætningerne af AMD's Radeon kort, næsten over hele linjen. Det har naturligvis indflydelse på anbefalingerne. Derfor må nogle af Nvidias kort også vige pladsen for AMD's modeller.

De største prisfald finder vi på modellerne Radeon HD 7970 og 7970 GHz Edition, der er faldet 200-400 kroner. Dual-GPU grafikkortet Radeon HD 7990 er dog topscorer med et prisfald på helt op til 1.500 kroner. Det gør HD 7970 modellen til et super attraktivt køb til en pris i omegnen af 2.500 kroner. Radeon HD 7970 GHz Edition er stadig lidt for dyr i forhold til sin lidt langsommere lillebror, der trods alt kan overclockes. Men hvad HD 7990 kortet angår, så er 5.400 kroner en meget imponerende pris, når man tænker på, at det ikke er så lang tid siden det lå oppe omkring 7.000 kroner i pris. Vi afventer dog konklusionen på vore igangværende tests af AMD's nye Catalyst 13.8 beta driver, inden vi vil tage modellen med i betragtning til en anbefaling.

Vi elsker store prisfald, men de får os også til at undre os. Hvorfor nu? Der er vedvarende rygter om en forestående lancering af en ny grafikkort generation. Det er muligt at AMD's prisfald er en forberedelse til introduktionen af en ny serie.

Der er ikke så meget at snakke om på Nvidia siden. Der har været et mindre prisfald på GeForce GTX 670 modellen, men det er stadig for dyrt i forhold til GTX 760. Vi har også lagt mærke til, at varelagrene af GeForce GTX 650 Ti Boost har været lidt lavt besatte. Det er en situation vi vil holde tæt øje med.

Lidt noter angående vore anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af: Don Woligroski
    Oversat af:: Michael Larsen
    Seneste opdateret den: