AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: Februar 2012


Denne måneds store nyhed er AMD's Radeon HD 7950, en model til 3.400 kroner som i performance lægger sig op ad Nvidias GeForce GTX 580. Vi giver vores besyv med på introduktionen af dette seneste 7900-serie grafikkort, de modeller der er på vej ud af markedet samt nogle af de kommende modeller.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarkene, eller sætter du tvivl ved din egen evne til at vælge det rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

Opdateringer i februars udgave

I slutningen af januar fik AMD lanceret sit Radeon HD 7950 kort, et nedtonet Radeon HD 7970, som er i stand til at måle sig med Nvidias GeForce GTX 580. Dens Tahiti Pro GPU er en begrænset udgave af HD 7970 kortets Tahiti XT, som skærer ned på antal shader cores fra 2048 til 1792 og texture units fra 128 til 112. Samtidig er clock frekvensen blevet sænket til 800 MHz mens kortets 3 GB GDDR5 hukommelse opererer i 1250 MHz.

Heldigvis beholder kortet sin 384-bit memory bus samt hele back-end konfigurationen (med 32 ROP'er). Derfor er kortets performance ganske imponerende i forhold til prisen, men det kunne være bedre. Nvidias GeForce GTX 580 kan fås lidt billigere, men vi gætter på, at det blot er et spørgsmål om tid, før vi ser en priskrig i high-end spektret.

Vi er ked af at se (og meddele), at Radeon HD 5500 og 5600 kortene er ved at være helt væk fra markedet. Derfor har vi valgt at anbefale Radeon HD 6670 DDR3 udgaven i stedet for det GDDR5 udstyrede Radeon HD 5670 kort til ca. 500 kroner. Det betyder at vi går glip af lidt performance per krone i den prisklasse. Selvom 6670 kortets GPU er en smule hurtigere, så er dens memory båndbredde mindre end halvt så hurtig. Det var årsagen til at vi foretrak HD 5670. Vi håber at prisen på GDDR5 udgaven af Radeon HD 6670 snart falder. Men uden en overbevisende konkurrent fra Nvidia i dette segment, har AMD ingen grund til at sænke prisen.

Der er også tegn på, at et andet godt produkt er ved at forsvinde fra markedet: Nvidias 256-bit GeForce GTX 460 1 GB kort, som partnerne har valgt at supplere med en 1 GB 192-bit version. Det er reelt set blot den gamle 768 MB model, blot med lidt ekstra RAM, men med samme begrænsede bus og med færre ROP'er. Konsekvensen af dette er en performance profil, der matcher Radeon HD 6790 kortet til omkring en tusse. Da Nvidia vil have 1.200 til 1.500 kroner for deres kort, ønsker vi ikke at anbefale det. Det er en god idé at holde godt øje med specifikationerne, da det ikke den samme speed-demon som vi anbefalede i artiklen Nvidia GeForce GTX 460: The Fermi We Were Waiting For.

Hvad så med alle de florerende rygter? Det er ingen hemmelighed, at AMD forventer at komme med flere modeller i Radeon HD 7000-serien i de kommende uger. Vi bragte i sidste uge en nyhed med et leaket præsentationsslide, som antyder, at vi får de kommende Radeon HD 7750/7770 kort at se den 15. februar og 7850/7870 kortene engang i marts, mens dual-GPU kortet Radeon HD 7990 følger kort efter. Der har også været forlydender om, at vi måske allerede i denne måned får det første Kepler-baserede grafikkort at se fra Nvidia. Det er en spændende tid for os grafikkortentusiaster!

Lidt noter angående vore anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af Michael Larsen