AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: Juli 2012


Sommeren er over os og vi tager et kig på AMD's nye Radeon HD 7970 GHz Edition. Vi ser også på prisændringerne for high-end og mid-range grafikkortene, som nok skyldes det populære GeForce GTX 670.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarkene, eller sætter du tvivl ved din egen evne til at vælge det rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

Juli: Radeon opdateringer

Der har været en enkelt produktintroduktion siden vor sidste artikel i serien: AMD's Radeon HD 7970 GHz Edition. Det er dog lidt misvisende at kalde det "nyt", for det er stort sset det samme som det Radeon HD 7970 kort vi allerede kender. AMD har blot givet det en 75 MHz højere clock frekvens, 125 MHz højere frekvens på RAM'ene og en boost tilstand på 1050 MHz. Vi bemærkede dog, at kortet stort set opererer i 1050 MHz uanset hvor stor belastningen er og det dropper til 1000 MHz under tvang i et app som FurMark. Men hvis man overclocker kortet med bare en enkelt MHz, deaktiveres boost funktionen.

Men 12.7 beta driveren, som nu er tilgængelig til download, er noget mere imponerende. Build 12.7 giver nemlig Radeon HD 7970 GHz Edition et stort nok skub til, at det outperformer Nvidias GeForce GTX 680 og standardudgaven af 7970 kortet klarer sig nu også bedre end GTX 670.

AMD lancerede GHz Edition modellen den 22. juni og AMD lovede, at kortene allerede en uge efter skulle være bredt tilgængelig. Men det er stadig ikke dukket op i butikkerne herhjemme i vidt omfang. Du kan læse mere om produktet i lanceringsanmeldelsen på vort modersite i artiklen: AMD Radeon HD 7970 GHz Edition Review: Give Me Back That Crown!.

De øvrige nyheder centrerer sig omkring de små prisændringer på markedet, der kom som resultat af markedets justeringer efter introduktionen af Nvidias GeForce GTX 670. Et kort der har en markant indflydelse, ikke kun på AMD's lineup, men også i svindlende interesse for GeForce GTX 680, ikke mindst på grund af den lavere pris, men også for dets større tilgængelighed.

Lad os begynde med ændringerne i Radeon familien. AMD's standardudgave af 7970 kan nu findes til en pris omkring de 3.200 kroner, hvilket er 800 kroner mindre end da det blev lanceret for seks måneder siden. Det er stadig ca. 200 kroner dyrere end Nvidias GeForce GTX 670, som kun er marginalt langsommere. På trods af udgivelsen af Catalyst 12.7, har vi svært ved at anbefale 7970'en indtil den nærmer sig GeForce kortet lidt mere i pris.

Radeon HD 7950 er faldet et par hundrede kroner i pris den seneste måned og til ca. 2.550 kroner er kortet meget mere attraktivt med tilstrækkelig forskel i pris op til GeForce GTX 670. Til den pris opnår Radeon HD 7950 en fuld anbefaling.

AMD's Radeon HD 7870 er også faldet lidt i pris den seneste måned og koster nu i omegnen af 2.250 kroner. Det betyder, at kortets gode pris-/performance forhold er endnu bedre end før. Radeon HD 7850 er også faldet en lille smule i pris, men ikke nok til at imponere os. Kortet står nu med en prismærkat på ca. 1.700 kroner og fortjener en enestående anbefaling i sin prisklasse.

Til sidst kan vi kommentere på Radeon HD 6790 kortet, som er blevet endnu sværere t finde. Heldigvis er Radeon HD 7770 nede på en pris under de 1.000 kroner og kan snildt udfylde rollen som erstatning i segmentet for en budget-orienteret god performer.

GeForce opdateringer

Nvidias GeForce GTX 690 er stadig et kort der er svært at opstøve. Udover den indledende sending ved lanceringen, har vi ikke set det til salg. Men vi kan glædeligvis konstatere, at GeForce GTX 680 er nemmere at finde i handlen nu, med priser i omegnen af de 4.000 kroner, som det også stod til ved lanceringen.

Årsagen skal nok findes i, at der er en mindre efterspørgsel idet der er rigelige af GeForce GTX 670 tilgængelig, et kort der er ca. 1.000 kroner billigere. Selvom AMD's Radeon HD 7970 er begyndt at trænge sig ind på territoriet, forbliver vor anbefaling på 670'en indtil vi ser AMD's konkurrent nærme sig lidt mere i pris.

Nogle af de øvrige GeForce-brandede grafikkort ser ud til at blive sværere at finde. Eksempelvis er lagerstatus af GeForce GT 440 GDDR5 ved at tynde godt ud. Det har haft en indflydelse på prisen, som er røget lidt op, hvilket gør at vi anbefaler AMD's billigere Radeon HD 6670 DDR3. Mens vi havde håbet at se Nvidia rette op på den forfejlede prissætning af GeForce GT 640, som står til 750 kroner og heller ikke er særlig godt tilgængelig på markedet.

Vi har tilføjet nogle af de nyere mobile grafikprocessorer til vort hierarki, som du finder bagest i artiklen. Der er tale om Radeon HD 7900M, 7800M, 7700M samt GeForce GTX 680M, 675M og 660M.

Lidt noter angående vore anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af Michael Larsen