AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: Juni 2012


Vi ser på Nvidias nye GeForce GTX 670 og GT 640, to kort der er designet til to vidt forskellige markedssegmenter, men udledt fra samme Kepler arkitektur. Vi tager også et kig på svindende tilgængelighed og det nye Radeon HD 7970 GHz Edition.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarkene, eller sætter du tvivl ved din egen evne til at vælge det rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

Opdateringer i juni:

Siden sidste artikel, har Nvidia introduceret to nye Kepler-baserede produkter: GeForce GTX 670 og GeForce GT 640. De lægger sig i to vidt forskellige prisklasser, så lad os betragte hvert kort individuelt.

GeForce GTX 670 er en mindre begrænset udgave af GeForce GTX 680 til en pris der ligger ca. 1.000 kroner lavere end Nvidias single-GPU flagskib. Ligesom sin storebroder, er 670 udstyret med en GK104 grafikprocessor. Eneste forskel er, at en enkelt SMX blok er blevet deaktiveret, så kortet har 1344 CUDA cores og 112 texture units til rådighed. Derudover kører GPU'en med en langsommere clock frekvens på 915 MHz.

Ellers er den nye models back-end urørt, udstyret med 32 ROP'er, en 256-bit hukommelsesgrænseflade samt 2 GB GDDR5 hukommelse med samme 1502 MHz clock rate, som GTX 680 kortet. Ved lancering lagde GeForce GTX 670 sig tæt op ad AMD's Radeon HD 7970 kort. Først for nyligt har AMD givet os en beta udgave af sin 12.7 Catalyst driver, der højner 7970 kortets performance, som hjælper det til at kompensere for den højere pris. Desværre er 12.7 versionen endnu ikke tilgængelig (AMD havde lovet, at den skulle være klar i sidste uge), derfor må 7970 ejere stadig se sig slået af Nvidias andet-hurtigste single-GPU board. Det ser endnu bedre ud for 670 kortet, når man ser på prismærkatet, der lyder på ca. 3.000 kroner. Så snart alle har adgang til AMD's nyeste driverversion, vil Radeon HD 7970 være et mere attraktivt alternativ og vil muligvis få en rekommandering side om side med GeForce GTX 670. Du kan læse mere om kortet i vor dækningsnyhed og læse den fulde lanceringsartikel på engelsk.

Lad os gå videre til GeForce GT 640. Som navnet antyder, er det betydeligt langsommere end GeForce GTX 670, men det er til gengæld også billigere. Med kun to SMX clustre, er dette GK107-baserede kort udstyret med 384 CUDA cores og 32 texture units. Back-enden og 64-bit memory controllere kan klare 16 ROP'er og en samlet 128-bit hukommelsesgrænseflade. Kernefrekvensen ligger på 900 MHz og de 2 GB DDR3 RAM er indstillet til at køre med beskedne 891 MHz.

Det resulterer i en performance, der ligger lige under det AMD's Radeon HD 6670 GDDR5 kort kan præstere, hvilket egentlig er imponerende, når man tager kortets begrænsede hukommelsesbåndbredde med i betragtning, på grund af DDR3 hukommelsen. Det er mindre end favorabelt, at kortets urealistiske pris på 800 kroner gør, at det er oppe imod AMD's langt mere overlegne Radeon HD 7750 kort.

Hvis Nvidia har tænkt sig at være konkurrencedygtig med kortet, skal prisen ned i omegnen af 650 kroner. Ellers vil de informerede købere (med rette) ignorere GeForce GTX 640 og i stedet gå efter et Radeon HD 7750. Du kan læse mere om Nvidias første Kepler-baserede entry-level grafikkort i vor lanceringsartikel.

AMD har endelig introduceret sit Radeon HD 7970 GHz Edition kort, med en højere clock frekvens end det første 7970 reference board, som kom på markedet. Desværre er lanceringen ikke blevet bakket op af tilstrækkelige sendinger, så vi kan først forvente en bred tilgængelighed fra starten af juli måned. Derfor optræder det heller ikke i denne artikel.

Priser og tilgængelighed

Rigelig tilgængelighed er et problem for flere kort. Radeon HD 6750 er ved at forsvinde helt fra markedet, men det er ikke overraskende, når nu 7750 kortet er tiltænkt at skulle erstatte det. GeForce GTX 680 er stadig et svært kort at finde, men det er ikke det store problem, da GTX 670 er et mere attraktivt grafikkort i næsten alle henseender.

AMD's Radeon HD 6790 er ligeledes ved at blive svær at opstøve. Det er vi ikke så begejstrede for, idet det blev solgt til en god pris i forhold til dets performance. Heldigvis er Nvidias GeForce GTX 560 SE begyndt at dukke op til en pris, der snildt kan erstatte 6790 kortets plads på markedet.

Vi håber at vi snart får flere Kepler-baserede GeForce kort at se, da der er en del huller at fylde ud, med Nvidias mere energi-effektive arkitektur, som er designet til at skulle erstatte Fermi kortene. Der er trods alt et stort hop mellem GeForce GT 640 og GeForce GTX 670.

Lidt noter angående vore anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af Michael Larsen
    Seneste opdateret den: