AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: Maj 2012


I denne måned snakker vi igen om problemer med tilgængeligheden af GeForce GTX 680, som ikke mindst er forværret af en lige så ringe tilgængelighed af GTX 690'erne og så snakker vi om de kommende Kepler produkter vi har i vente i den nærmeste fremtid såvel som betydelige prisændringer.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarkene, eller sætter du tvivl ved din egen evne til at vælge det rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

Opdateringer i maj

Nvidia lancerede den 3. maj sit GeForce GTX 690 grafikkort, som vi har dækket i artiklen GeForce GTX 690 anmeldelse: Test af Nvidias sexede grafikkort. Det består i grunden af to GeForce GTX 680'er i SLI på et enkelt grafikkort med en minimal ændring i kernefrekvenserne (915 MHz i stedet for 1006 MHz samt 1019 MHz i stedet for 1058 MHz i max GPU boost), men med den samme hastighed i GDDR5 hukommelsen på 1502 MHz. Med de specs indtager Nvidias GeForce GTX 690 kort tronen, med det hurtigste grafikkort på kloden. Vi er spændt på at se hvad AMD har tænkt sig at skyde igen med, da vi selvfølgelig har hørt rygter om et dual-GPU kort med modelnavn HD 7990. Vi har dog ikke hørt noget konkret endnu.

Nvidias GeForce GTX 690 står til en vejledende udsalgspris på intet mindre end 8.000 kroner, hvilket svarer til prisen på to GeForce GTX 680 kort. Selvom der var kort på lager ved lanceringen, er lagrene allerede udtømte. Der er dog forlydender om, at Nvidias produktion af 28 nm chips forbedres i løbet af maj måned, så vi kan håbe at Kepler-baserede kort snart bliver mere tilgængelige.

Når vi nu snakker om tilgængelighed, så er GeForce GTX 680 stadig vanskelig at få fat i mere end en måned efter lanceringen. Men hvis du skriver dig op til at få notificeringer fra en forhandler, kan du være heldig at få fingre i et kort inden det igen er udsolgt. Nvidia hævder, at de hver dag sender tusindvis af nye kort ud på markedet, men virksomhedens partnere fortæller os, at de i bedste fald kun får et par hundrede GPU'er leveret om ugen.

Vi er utroligt spændte på at se hvad Nvidia har tænkt sig at gøre med resten af de Kepler-baserede modeller i GeForce familien. De har for nyligt annonceret GK107-baserede GeForce GT 630, GT 640 DDR3 og GT 640 GDDR5 modeller for OEM producenterne, så vi forventer at de også snart dukker op på butikshylderne. De er alle tre udstyret med 384 CUDA cores og en 128-bit memory bus. GeForce GT 630'erne har en core clock på 875 MHz og med DDR3 RAM med en 891 MHz clock frekvens. GeForce GT 640 DDR3 modellen er faktisk langsommere med sin 791 MHz clock men med de samme 891 MHz memory clock. Endelig er GeForce GT 640 GDDR5 indstillet til en hastighed på 950 MHz og 1250 MHz på GDDR5 hukommelsen. Vi mener at dette har det største potentiale til at blive et hæderligt entry-level gaming kort. Vi må dog afvente resultatet af nogle relevante benchmarks, før vi kan være sikre.

Desværre er det re-brands og denne gang er Nvidia endnu mere vildledende, da nogle af produktnavnene overlapper hinanden. Eksempelvis er der en tredje version af GeForce GT 640, som ikke er baseret på GK107, men i stedet på GF116 GPU'en, som benyttes i GeForce GT 545 DDR3 modellen med nogle andre clock frekvenser. Et andet re-brand, er GeForce GT 645, som i virkeligheden er et GeForce GTX 560 SE, en nyligt udgiven version af GF114 GPU'en, som ellers bruges til at drive GeForce GTX 560 Ti kortet. Det er blevet skrællet til kun at have 288 CUDA cores, 48 texture units og 24 ROP'er. Med disse specs forventer vi, at det performer i samme klasse som GeForce GTX 460 SE'en, som nu ikke længere er til at få fat på. De eneste GTX 560 SE kort vi kunne finde til salg, stod i en pris til lige omkring 1.000 kroner og dette burde ikke være interessant for gamere, når man se på, hvad der ellers er tilgængelig til den pris.

GeForce GTX 670 blev lanceret i sidste uge og formåede at overraske positivt. Vi kan vente at se en masse prisændringer den kommende måned, så det kan godt betale sig at tjekke de aktuelle priser på de kort vi anbefaler i denne artikel.

Priser og tilgængelighed

GeForce GTX 570 er røget ned i en pris på ca. 2.000 kroner, sandsynligvis for at nærme sig AMD's Radeon HD 7850 til ca. 1.800 kroner. Radeon HD 6790 kortet viser tegn på, at det er ved at blive udfaset men ligger prismæssigt stadig i samme kategori som Radeon HD 6850 og Radeon HD 7770, som er et bedre køb, hvis man er på udkig efter et billigt entry-level grafikkort til lige under 1.000 kroner.

De mest betydelige prisfald finder vi dog på AMD's Radeon HD 7970 og 7950 kort, som begge er faldet betragteligt i pris, som reaktion på lanceringen af Nvidias GeForce GTX 680 og vi kan forvente at priserne falder yderligere den kommende tid.

Lidt noter angående vore anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af Michael Larsen
    Seneste opdateret den: