AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: Maj 2013


I denne måneds artikel kommer vi ind på Nvidias to nylanceringer GeForce GTX 780 og 770 samt AMD's Radeon HD 7990. Priserne har rykket sig lidt, men det har været i den forkerte retning. Heldigvis er det ikke meget priserne er steget.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarkene, eller sætter du tvivl ved din egen evne til at vælge det rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

Opdateringer i maj

Siden sidste måneds artikel har AMD lanceret referencedesignet på Radeon HD 7990, men der er stadig ikke mange tilgængelig i de danske netbutikker. PowerColor, HIS og Asus har alle udgivet deres egne udgaver af et dual-Tahiti grafikkort, men AMD har selv ventet med at at lancere det officielle design med begrundelsen "we wanted to get it right." Resultatet er et lidt mere poleret grafikkort. Radeon HD 7990 kortets tre blæsere er meget mindre støjende end Radeon HD 6990, som var utilgiveligt støjende. Det termiske loft er det samme som forgængeren med 375 W.

Desværre døjer kortet med en hvinen, som er relateret til det høje strømforbrug under belastning. Samtidig fører de tre blæsere den overflødige varme videre ind i dit kabinet. Prisen på ca. 8.000 kroner er heller ikke til køberens fordel. Vi kan godt lide det arbejde AMD har lagt i dette kort, men til den pris og konkurrencen taget i betragtning, kan vi ganske enkelt ikke anbefale et 7990 lige nu.

Nvidia har inden for de seneste 10 dage lanceret to grafikkort i den nye GeForce 700-serie. Det første var flagskibet GeForce GTX 780, som paradoksalt nok (når vi snakker om et flagskib) er en begrænset udgave af GeForce GTX Titan. En GK110 chip der udnytter sit fulde potentiale har 15 streaming multiprocessorer med hver 192 CUDA cores og 16 texture units. Titan kan udnytte 14 af disse SMX'er, som giver i alt 2688 CUDA cores og 224 texture units, mens chippen på GTX 780 er skåret ned til 12 SMX'er og de resulterende 2304 CUDA cores med 192 texture units.

En uge senere lancerede Nvidia GeForce GTX 770. Men i stedet for at være baseret på samme GK110 processor, er dette kort udstyret med samme GK104 chip, som driver 600-seriens flagskib GTX 680. De har formået at presse mere performance ud af processoren ved at skrue op for base clock frekvensen (fra 1006 MHz til 1046 MHz) med en boost clock på 1085 MHz (i forhold til 1058 MHz). De har også skruet op for clock hastigheden på GDDR5 RAM'en, så de kører med 1752 MHz fremfor 680'ens 1502 MHz. Chippen har otte SMX blokke, hver med 192 CUDA cores og 16 texture units. Det giver 1536 CUDA cores og 128 texture units.

GeForce GTX Titan ligger stadig på en pris omkring de 7.500 kroner og derfor er de to nye korts ankomst på markedet velkomne. Men de to kort er endnu ikke tilgængelig i et tilstrækkeligt omfang til, at de kan komme i betragtning til anbefalinger i denne måneds artikel.

Priserne har ikke rykket sig ret meget siden sidste måneds artikel, så dem er der ikke så meget at sige til. Vi overlader dig derfor til selvopdagelse i de forskellige prisklasser på de følgende sider.

Lidt noter angående vore anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af Michael Larsen