AfterDawn.com

De bedste grafikkort til prisen: September 2012


Denne måned har vi hele tre nye grafikkort modeller fra Nvidia som vi vil omtale. GeForce GTX 660 Ti, GTX 660 og GTX 650. Samtidig står AMD for de største prisfald vi længe har set og vi kommer også ind på Radeon HD 7950 Boost Edition BIOS'en samt PowerColors Radeon HD 7990.

Detaljerede grafikkortspecifikationer og anmeldelser er fremragende - hvis altså du har tid til at foretage den research der skal til. Men det en gamer har brug for, er at vide hvilket grafikkort der er bedst indenfor et givent budget. Så hvis du ikke har tid til at researche benchmarkene, eller sætter du tvivl ved din egen evne til at vælge det rigtige grafikkort, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kan assistere dig med en simpel liste over de bedste gaming grafikkort til prisen.

Opdateringer for september: Nvidia

Nvidia har sendt GeForce GTX 660 Ti på gaden. Det fjerde grafikkort baseret på virksomhedens GK104 grafikprocessor og det er i en version med 1344 CUDA cores, 112 texture units, 24 ROP'er samt et 192-bit memory interface. Resultatet er stort set det samme som et GeForce GTX 670 blot med en mere snæver båndbredde til hukommelsen og en ROP klynge mindre. Det leverer imponerende performance under belastning og det klarer sig godt mod AMD's Radeon HD 7870. Men med 7870 kortets seneste prisfald til 1.800 kroner og med Radeon HD 7850 som nu kan fås til helt ned under 1.400 kroner, er det svært at anbefale det nye GeForce kort.

Senest har Nvidia også sendt GeForce GTX 650 og 660 på markedet. Hvis vi begynder med 650 modellen, så er det baseret på samme GK107 GPU som GT 640 kortet, blot med en højere clock hastighed og en dobbelt så stor båndbredde til hukommelsen via dets GDDR5 RAM. GeForce GTX 660 kortet ser lidt mere interessant ud i de fleste gameres øjne. Det er udstyret med sin helt egen eksklusive GPU, nemlig GK106 som har fem SMX moduler, hver med 192 CUDA cores, altså i alt 960. 16 texture units per SMX giver 80 og tre ROP klynger kan behandle 24 full-color ROP'er per clock cyklus. Tre 64-bit memory controllere giver endvidere en samlet 192-bit grænseflade til hukommelsen. De to nye medlemmer af GeForce GTX 600-familien kan fås til henholdsvis 900 og 1.700 kroner.

Samtidig har vi set priserne for en lang række kort blive justeret og det har også betydet, at GeForce GTX 670 er røget ned i en pris på 2.800 kroner, hvilket gør et af vore absolutte favoritkort endnu mere overkommelig. GeForce GT 640 viser også tegn på at være lidt på vej ned i pris, men det skal gerne ned i en pris på omkring de 600 kroner før det kan komme i betragtning som et godt alternativ til AMD's Radeon HD 6670 GDDR5.

Hvad er det næste fra Nvidia? Der har været rygter fra både heise.de og ArabPCWorld om et GeForce GTX 650 Ti kort, som skulle komme den 9. oktober. Detaljerne har dog været modstridende, så vi må vente til vi hører noget officielt fra Nvidia, før vi vil vurdere det til fulde.

Opdateringer for september: AMD

Mens Nvidia fortsat lancerer Kepler-baserede kort, er AMD igang med en omfattende ændring af prisstrukturen for en del af deres kort og de gør noget ved den slunkne tilgængelighed for andre. Radeon HD 7970 GHz Edition er eksempelvis blevet nemmere at opstøve til priser fra 3.400-3.500 kroner. Til gengæld kan de første udgaver af HD 7970 kortet findes fra 2.950 kroner og opefter. Vor seneste tests har vist at AMD's drivere efterhånden er ved at være modnet nok til at de Tahiti-baserede 7970 kort gør sig fortjent til den højere pris, som vi tidligere har klaget over. Derfor er det med i vore anbefalinger i denne måned.

Radeon HD 7950 er også blevet forbedret med en ny BIOS, som gør brug af en lille overclock. Firmwaren øger GPU'ens clock frekvens fra 800 til 850 MHz og den introducerer en højere 925 MHz tilstand. Til gengæld sluger det også noget mere strøm. AMD hævder, at BIOS'en skulle virke med alle reference udgaver af Radeon HD 7950 og de opfordrer alle deres partnere til at opdatere de eksisterende Radeon HD 7950 kort til de nye specifikationer.

Radeon HD 7870 kan nu fås til en pris på 1.800 kroner, altså 300 kroner mindre. 7850 modellen er ligeledes sat ned med 300 kroner og kan nu fås for under 1.400 kroner enkelte steder. Det betyder at GeForce GTX 560 Ti ryger ud af vore anbefaling til fordel for HD 7850 kortet, som er klart hurtigere.

Til sidst kan vi nævne, at AMD's Radeon HD 6850 kort er blevet sværere at finde på hylderne rundt omkring og der er endnu ingen tegn på det dual-GPU udstyrede Radeon HD 7990, som vi havde forventet ville dukke op i slutningen af sidste måned. PowerColor lader dog til at have mistet sin tålmodighed er derfor begyndt at promovere deres Devil13 Radeon HD 7990. Kortet er udstyret med to Tahiti GPU'er og selvom vi ikke har kunnet finde det på lager nogle steder endnu, er det tydeligt, at dets officielle lancering burde være lige rundt om hjørnet.

Lidt noter angående vore anbefalinger

Her er et par retningslinier når du læser denne artikel:
  • Dette er en liste for gamere der vil have den bedste ydelse til prisen. Hvis du ikke spiller computerspil, så er grafikkortene på denne liste dyrere end det du vil have behov for. Vi har tilføjet en referencekolonne i hierarkiskemaet med integrerede grafikprocessorer til dette formål.

  • Kriteriet for at komme på listen er strengt taget forholdet mellem pris og performance. Vi erkender at anbefalinger for brug af flere grafikkort, som eksempelvis to Radeon kort i CrossFire, eller to GeForce kort i SLI typisk kræver et bundkort der understøtter enten CrossFire eller SLI samt et kabinet med nok plads til at installere mere end ét grafikkort. Det kræver også en mere muskuløs strømforsyning i forhold til hvad et enkelt grafikkort kræver og de vil med al sandsynlighed udlede mere varme end et enkelt kort ville gøre. Det er en god idé at have disse faktorer i tankerne, når du overvejer hvilket udstyr du har tænkt dig at købe. I de fleste tilfælde forsøger vi at finde et enkelt kort som hæderligt alternativ i nogenlunde samme prisklasse, for dem der ikke ønsker et dual-grafikkort setup.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig fra dag til dag. Vi kan ikke basere vore beslutninger på kort der flukturerer i pris konstant, men vi kan anbefale nogle gode grafikkort, som du med al sandsynlighed ikke vil fortryde til de priser vi nævner.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med e-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra de fysiske butikker eller fra udlandet.

  • Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, som også er tilgængelig i detailhandlen.
  • Skrevet af Michael Larsen
    Seneste opdateret den: