AfterDawn.com

De bedste SSD'er til prisen, opdateringer i april


SSD-priserne forsætter med at falde, og for at afspejle dette opdaterer vi vores anbefalingsliste. I denne måned, finder man de bedste handler i mellem 1.400 - 2.200 kroner. Hold især godt øje med 240 GB SSD'er, som nu er tættere på 7 kr. per GB end nogensinde før.

Detaljerede specifikationer og anmeldelser af solid-state-drev er fantastiske, men kun hvis man har den nødvendige tid, til at fordybe sig i dem. I den sidste ende, har en hver entusiast udelukket brug for den bedste SSD, indenfor en bestemt prisklasse.

Men hvis du ikke har tiden til at sætte dig ind i alle anmeldelserne, eller hvis du ikke føler dig helt sikker, i din evne til udvælge det helt rigtige drev, så frygt ej. Vi her på Tom's Hardware kommer dig til undsætning med en enkel liste, over de bedste SSD'er i forskellige prisklasser.


Opdateringer i aprilTidligere på måneden, afslørede OCZ deres nye Vertex 4 (Se OCZ Vertex 4 anmeldelse: En flagskibs SSD styret af... Indilinx?). Det er en bemærkelsesværdig SSD, taget i betragtning af, at producentens nye flagskib ikke længere er baseret på SandForces teknologi.

Selv om Vertex 4 er udstyret med en anden generation Everest-controller, er drevets performanceresultater rimelig imponerende. Bevares, den er en smule langsommere end Vertex 3, hvis man præsentere begge drev for komprimerede data, men det er også her SandForces controller brilliere. Det vigtigste for mange brugere er gennemførthed, og Vertex 4'eren viste konsekvent gode resultater. Vi var derfor hurtigt ude og rose OCZ for deres aggressive fremskridt, med deres egne controllere, men det viste sig kun at være delvist sandt.

Kort efter vores artikel blev offentliggjort, bekræftede OCZ, at deres Everest-controller (både første- og anden-generation) var baseret på Marvells chips, og udsendte følgende erklæring:

    "OCZ has a strong relationship with Marvell who we have collaborated with on both the Everest and Kilimanjaro platforms. Just as any product, a complete platform consists of many components, and in this case includes silicon that is run at higher speeds and Indilinx proprietary firmware, which was developed completely in-house, and allows OCZ to enable enhanced features, performance, and endurance. All of these elements come together to form the complete platform that can only be found in SSD products like the Octane and Vertex 4."


De indrømmer med andre ord, at Everest- og Kilimanjaro-platformene er udarbejdet i samarbejdet med Marvell. OCZ ligger dog vægt på, at de selv står for udviklingen af firmwaren til deres Indilinx-platform.

Det kan virke lidt sært, at OCZ i bund og grund er gået fra en tredjeparts controller til en anden. Men skal man være fair, så tilbyder Marvell en grundlæggende ramme for firmwaren, og der er ingen grænser for hvor meget producenterne kan optimere den. Dette er ikke muligt med SandForces controllere, da teknologiens fundament er baseret i en fælles fond, som deler viden på tværs af alle partnerne.

I en verden, hvor SSD-producenter fortsat forsøger at skille sig ud, kan vi i hvert fald godt forstå hvorfor OCZ ønsker, at tage afstand fra "os-mig"-tilgangen, og det er måske netop hele grundstenen i deres satsning. Hvis vi brugte mindre tid på, at fokusere på de specifikke hardwaredele og i stedet fremhævede ydeevnen mere prominent, er der ingen tvivl om, at OCZ har et imponerende produkt i deres hænder. Det sagt, så ser vi stadig frem til den dag, hvor OCZ bruger den IP (intellectual property), som de købte fra Indilinx, til at udvinde deres egen controller-hardware, i stedet for blot at bruge mærket til at beskrive en unik firmware.

Bemærkninger til vores anbefalinger
Et par retningslinjer man bør huske, når man læser resten af artiklen:

  • Hvis du ikke har brug for meget hurtigt at kopiere flere gigabyte data eller loade spil på et øjeblik, er der ikke noget galt i at holde sig til en mekanisk harddisk. Denne liste er tiltænkt folk, der ønsker den performance og reaktionsevne, som SSD'er bringer til bordet, indenfor et specifikt budget. Og nu hvor Intels Z68 Express-chipset er tilgængeligt, kan idéen om SSD-baserede caching også spille ind, for de mindre krævende entusiaster.

  • Vi benytter adskillige kriterier til at rangere alle SSD'erne. Vi forsøger at ligestille ydeevne og kapacitet på hvert prisniveau, og derudfra anbefale det drev vi mener, er det bedste valg, baserede på vores egne erfaringer, sammen med indsamlede informationer fra andre sider. Nogle personer går udelukket op i performance, men man kan ikke ignorer kapacitets-dilemmaet, når man forsøger at balancere prisen med andre variabler. Hvis man for eksempel ejer et mobilet system, har man typisk kun plads til et drev. Og på en desktop har man både brug for et operativsystem, krævende programmer og spil. Vi er derfor nød til at prioritere kapaciteten relativt højt.

  • Priser og tilgængelighed ændrer sig på daglig basis. Vores udvalgte anbefalinger er derfor kun gyldige i op til en måned, efter artiklen er blevet offentliggjort, men vi kan ikke garanterer for noget ud over denne periode. SSD'ers prisfastsættelse er i sært konkurrence orienteret, og en prisforskel på 100 kroner, kan være grund nok til, at en SSD kommer med på listen, mens en anden udelades. Du bør kun bruge vores liste som en guide, når du handler ind, men du bør altid selv dobbelttjekke informationer og priser.

  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra fysiske butikker og fra udlandet.

  • Der er desuden tale om priser for nye SSD'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, de kan sikkert repræsenterer nogle gode tilbud, men det går ud over vores mål med denne artikel.
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: