AfterDawn.com

De bedste SSD’er til prisen: August 2013


Der sker næsten altid noget på SSD-markedet. I forrige måned anmeldte vores amerikanske modersite Samsungs nye 840 EVO, der giver hele Crucials M500-familie kamp til stregen. De så også nærmere på en kommende controller fra Silicon Motion. Vores anbefalinger afspejler alle disse nye tiltag.

Detaljerede specifikationer og anmeldelser af solid-state-drev er fantastiske, men kun hvis man har den nødvendige tid til at fordybe sig i dem. En hver entusiast har i den sidste ende udelukket brug for den bedste SSD inden for en bestemt prisklasse.

Hvis du ikke har tiden til at sætte dig ind i alle anmeldelserne, eller hvis du ikke føler dig helt sikker i din evne til udvælge det helt rigtige drev, så frygt ej. Vi her på Tom’s Hardware kommer dig til undsætning med en enkel liste over de bedste SSD'er i forskellige prisklasser.


August-opdateringer: For meget af det gode
Kort efter vi offentliggjorde forrige måneds SSD-artikel, offentliggjorde vores amerikanske modersite en anmeldelse af Samsungs 840 EVO. Vi vidste godt den var på vej, men i den sidste ende betød det ikke så meget. 840 EVO-serien blev alligevel først tilgængelig fra midten af august. Nu, hvor middelklasses-SSD'erne kommer ud på butikshylderne, har visse segmenter af forbrugermarkedet endnu flere interessante valgmuligheder.

Hvis du for eksempel er på udkig efter lynhurtig flash-baseret-lagring med en kapacitet på næsten en hel terabyte, får Crucials M500 med 960 GB direkte konkurrence fra 840 EVO med 1000 GB. Begge drev giver potentielle købere adgang til en kapacitet på omkring en terabyte, for mindre end prisen på nogle high-end 512 GB-drev. 840 EVO sælges også som en 750 GB-udgave, der dermed splitter 480 GB og 1 TB-prisklasserne. Men hvis du vil have meget plads, kan du lige så godt gå hele vejen.840 EVO introducerer selvfølgelig også andre nævneværdige tilføjelser, herunder det deres marketingsafdelingen har navngivet RAPID- og Turbo Write-funktioner. Turbo Write er en emuleret SLC-funktion, der retter op på den eksisterende 840'ers (ikke-pro) langsomme skriveperformance. RAPID er i mellemtiden en cachingteknologi, som Samsung fik fingrene i efter opkøbet af NVELO. Der er desværre stadig tale om billige NAND, der gemmer tre bits af information per celle i stedet for to, også kaldet TLC. Men vi har lært at leve med TLC's voksende popularitet, og vi er faktisk begyndt at kunne se fordelen ved såkaldte triple-level-cell-flash. Mobiltelefoner, Kameraer og USB-drev har i lang tid brugt de billige TLC-NAND. Det kræver dog en del overbevisning, at kunne retfærdiggøre TLC i SSD'er.

Vi er trodsalt traditionalister. TLC-NAND repræsenterer nemlig alt det vi mistænker, der er galt med fremtidige SSD'er. Forringet udholdenhed, dårlig skalerbar performance og akavede prisfastsættelser var engang SSD'ers største akilleshæle. Samsungs 840-familie overbeviste os dog om, at genoverveje vores benhårde standpunkt i mod TLC. Og den nye EVO-serie har for alvor ændret vores tro. Lad os se virkeligheden i øjnene: TLC-baserede SSD'er bliver mere og mere almindelige i fremtiden. Samsungs dokumentationer har indtil videre bevist teknologiens pålidelighed. Det hjælper sandsynligvis også, at 840 EVO er udstyret med Samsungs flash-hukommelse og Samsungs egen controller, hvilket gør op for dens mangler med en interessant række features, bedre performance og en håndfuld forbedringer til Magician-softwaren.

Men hvad bringer fremtiden så?

Virksomheder som Silicon Motion arbejder på nye controllere, i håb om at finde et nichemarked imellem de to største producenter: Marvell og SandForce. Silicon Motions SM2246EN er designet til at få ikke bare det bedste ud af MLC-flash, men også TLC-NAND. Vi har endnu ikke haft mulighed for at teste en TLC-udstyret SSD-prototype med virksomhedens controller, men vores amerikanske modersites seneste kig på et referencedrev med Toshibas toggle-mode-flash imponerede os bestemt.Der er også andre store kræfter på spil i solid state-udviklingen. Du har måske hørt om det nye M.2-interface. Der er ganske enkelt tale et nyt stik, der har til formål, at udfase SATA og mSATA, især når det gælder bærbarer. Det gør det nemlig muligt, at montere tyndere eller mere rummelige drev på mindre plads. Implementeringen af det nye interface kommer dog i to udgaver: M.2-baserede drev med en SATA-controller, der i bund og grund er en direkte erstattelse af mSATA, og M.2-baserede drev med integreret PCI-Express-controllere. Sidstnævnte kommer helt sikkert til at skille sig ud, bortset fra hvordan de forbindes til bundkortet.

Nedskæringer af strømforbruget er også et nyt aspekt inden for lagringsmediet. Det plejede at være sådan, at hvis man blot skiftede fra en mekanisk harddisk til en SSD, kunne du hurtigere komme ud af standby, hvilket sparede på batteritiden. Med Intels mobile Haswell-arkitektur, kan kompatible SSD'er nu komme ned på et utroligt lavt strømforbrug, i tilstanden kaldet DevSlp (Læs: Device Sleep). Et drev, der understøtter DevSlp, kan være klar til at læse og skrive inden for 50 ms, og i denne form for standbytilstand bruger den en brøkdel af sin aktive idle-watt. SandForce hævder, at deres DevSlp-kompatible controllere kun bruger mikrowatt, i stedet for milliwatt. Det lyder måske ikke som noget af betydning (og det er det heller ikke i forhold til et helt system), men lidt har også ret.


Bemærkninger til vores anbefalinger
Et par retningslinjer man bør huske, når man læser resten af artiklen:

  • Hvis du ikke har brug for meget hurtigt at kopiere flere gigabyte data eller loade spil på et øjeblik, er der ikke noget galt i at holde sig til en mekanisk harddisk. Denne liste er tiltænkt folk, der ønsker den performance og reaktionsevne, som SSD'er bringer til bordet, indenfor et specifikt budget. Og nu hvor Intels Z68 Express-chipset er tilgængeligt, kan idéen om SSD-baserede caching også spille ind, for de mindre krævende entusiaster.
  • Vi benytter adskillige kriterier til at rangere alle SSD'erne. Vi forsøger at ligestille ydeevne og kapacitet på hvert prisniveau, og derudfra anbefale det drev vi mener, er det bedste valg, baserede på vores egne erfaringer, sammen med indsamlede informationer fra andre sider. Nogle personer går udelukket op i performance, men man kan ikke ignorer kapacitets-dilemmaet, når man forsøger at balancere prisen med andre variabler. Hvis man for eksempel ejer et mobilet system, har man typisk kun plads til et drev. Og på en desktop har man både brug for et operativsystem, krævende programmer og spil. Vi er derfor nød til at prioritere kapaciteten relativt højt.
  • Priser og tilgængelighed ændrer sig på daglig basis. Vores udvalgte anbefalinger er derfor kun gyldige i op til en måned, efter artiklen er blevet offentliggjort, men vi kan ikke garanterer for noget ud over denne periode. SSD'ers prisfastsættelse er i sært konkurrence orienteret, og en prisforskel på 100 kroner, kan være grund nok til, at en SSD kommer med på listen, mens en anden udelades. Du bør kun bruge vores liste som en guide, når du handler ind, men du bør altid selv dobbelttjekke informationer og priser.
  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra fysiske butikker og fra udlandet.
  • Der er desuden tale om priser for nye SSD'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, de kan sikkert repræsenterer nogle gode tilbud, men det går ud over vores mål med denne artikel.
Skrevet af: Christopher Ryan
Oversat af:: Martin Graversen
Seneste opdateret den: