AfterDawn.com

De bedste SSD’er til prisen: December 2012


Det er blevet tid til at følge op på de seneste SSD-nyheder og opdatere vores anbefalingsliste. Vi sprang elegant over forrige måned, men denne gang ser vi først på OCZ' nye Vector-flagskib og en fejlrettende firmwareopdatering til Intels SSD 355-serie.

Detaljerede specifikationer og anmeldelser af solid-state-drev er fantastiske, men kun hvis man har den nødvendige tid til at fordybe sig i dem. En hver entusiast har i den sidste ende udelukket brug for den bedste SSD indenfor et bestemt budget.

Men hvis du ikke har tiden til at sætte dig ind i alle anmeldelserne, eller hvis du ikke føler dig helt sikker i din evne til udvælge det helt rigtige drev, så frygt ej. Vi her på Tom’s Hardware kommer dig til undsætning med en enkel liste over de bedste SSD’er i forskellige prisklasser.


Opdateringer i december


I forrige måned fandt vi ud, at OCZ' nye Vector giver virksomheden en god grund til at være glad og tilfreds i juleferien. Vi testede det nye flagskib med 256 GB, og vi er bestemt ikke skuffet. Næsten to år efter den komplette overtagelse af Indilinx, er OCZ endelig klar med deres egen SSD-controller, og det første drev baseret på controlleren viste sig at være temmelig hurtig. I vores gennemgang giver den faktisk Samsungs 840 Pro kamp til stregen.

Vi ville dog ønske, at OCZ var lidt mere aggressive med prisen. Som det ser ud nu, er Vector lige så dyr som det etablerede drev fra Samsung. I en budget fokuserende artikel som denne, kan det derfor være svært, at overtage den øverste plads i anbefalingslisten.

Selvom high-end markedet har fyldt meget i vores nyheder den sidste måned, vil vi også fokusere lidt på Intels SSD 330 og 335-serier. Vores amerikanske modersite bemærkede nemlig en utrolig lav forventede levetid på kun 1500 P/E-cyklusser (program-erase) for SSD 335 240 GB. Det viste sig dog, at der var tale om en fejl i firmwaren, som Intel officielt rettede fra et par uger siden.

Den nye firmware blev hurtigt gennemtestet i vores amerikanske laboratorie. Vi kan dermed bekræfte, at den forventede livscyklus nu er oppe på hele 3.000 P/E'er, lige som Intel oprindeligt lovede. SSD 330-serien lider af den samme fejl, men vi skal ikke forvente en fejlrettende opdatering før engang i januar. Vi er dog ikke bekymret, for problemet ligger ved tælleren og ikke selve NAND-hukommelsen.


Bemærkninger til vores anbefalinger
Et par retningslinjer man bør huske, når man læser resten af artiklen:

  • Hvis du ikke har brug for meget hurtigt at kopiere flere gigabyte data eller loade spil på et øjeblik, er der ikke noget galt i at holde sig til en mekanisk harddisk. Denne liste er tiltænkt folk, der ønsker den performance og reaktionsevne, som SSD'er bringer til bordet, indenfor et specifikt budget. Og nu hvor Intels Z68 Express-chipset er tilgængeligt, kan idéen om SSD-baserede caching også spille ind, for de mindre krævende entusiaster.
  • Vi benytter adskillige kriterier til at rangere alle SSD'erne. Vi forsøger at ligestille ydeevne og kapacitet på hvert prisniveau, og derudfra anbefale det drev vi mener, er det bedste valg, baserede på vores egne erfaringer, sammen med indsamlede informationer fra andre sider. Nogle personer går udelukket op i performance, men man kan ikke ignorer kapacitets-dilemmaet, når man forsøger at balancere prisen med andre variabler. Hvis man for eksempel ejer et mobilet system, har man typisk kun plads til et drev. Og på en desktop har man både brug for et operativsystem, krævende programmer og spil. Vi er derfor nød til at prioritere kapaciteten relativt højt.
  • Priser og tilgængelighed ændrer sig på daglig basis. Vores udvalgte anbefalinger er derfor kun gyldige i op til en måned, efter artiklen er blevet offentliggjort, men vi kan ikke garanterer for noget ud over denne periode. SSD'ers prisfastsættelse er i sært konkurrence orienteret, og en prisforskel på 100 kroner, kan være grund nok til, at en SSD kommer med på listen, mens en anden udelades. Du bør kun bruge vores liste som en guide, når du handler ind, men du bør altid selv dobbelttjekke informationer og priser.
  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra fysiske butikker og fra udlandet.
  • Der er desuden tale om priser for nye SSD'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, de kan sikkert repræsenterer nogle gode tilbud, men det går ud over vores mål med denne artikel.
Skrevet af Martin Graversen