AfterDawn.com

De bedste SSD’er til prisen: Januar 2013


I kølvandet på vores mSATA-opsamlingsartikel, opdaterer vi vores SSD-hierarkioversigt og ændrer lidt på anbefalingerne. Priserne har også ændret sig efter juleferien og CES-messen.

Detaljerede specifikationer og anmeldelser af solid-state-drev er fantastiske, men kun hvis man har den nødvendige tid til at fordybe sig i dem. En hver entusiast har i den sidste ende udelukket brug for den bedste SSD indenfor et bestemt budget.

Men hvis du ikke har tiden til at sætte dig ind i alle anmeldelserne, eller hvis du ikke føler dig helt sikker i din evne til udvælge det helt rigtige drev, så frygt ej. Vi her på Tom’s Hardware kommer dig til undsætning med en enkel liste over de bedste SSD’er i forskellige prisklasser.


Opdateringer i januar
Selvom vi for tiden ikke fokuserer så meget på performance-forskellene imellem high-end SSD'er, har vi ærlig talt været imponeret over OCZ's Vector og Samsungs 840 Pro i de sidste par måneder. Det skal dog stadig ses i betragtning af, at Samsungs 830 var omkring 30 % hurtigere end virksomhedens 470-serie, mens 840 Pro til sammenligning er mindre end 10 % hurtigere end 830'erne i vores lagringsbenchmarks. Vi er tydeligvist ved at ramme den øvre grænse for SATA 6 Gb/s-interfacet.Priserne er stadig et problem for folk, der forsøger at finde plads til en SSD i budgettet til en prisbillig maskine. Vores amerikanske modersite har en løbende artikelserie kaldet "System Builder Marathon", hvor de bygger tre gode systemer til tre vidt forskellige priser. Systemerne ligger normalt i prisklasserne: $500, $1,000 og $2,000, men næste gang vil de sænke det til henholdsvis $600, $800 og $1,000, for at få et bedre indblik i hvor meget man kan få ud af mindre budgetforøgelser. I disse prisklasser, som svarer til 4.200 til 7.000 kroner (med moms), er det virkelig svært at finde en fornuftig størrelses SSD, uden at man må ofre en betydelig del af gaming- eller produktivitets-ydeevnen.

Prisen per gigabyte på solid-state-lagring ligger stadig sådan, at man nok får mest valuta for pengene med et 120/128 GB-drev. Det er fint til et operativsystem, programmer og et par spil, men man får hurtig brug for en supplerende konventionel disk til brugerdata. De fysiske dimensioner på NAND-hukommelse bliver gradvist mindre, hvilket er med til at øge densiteten, men det sker sandsynligvis på bekostning af drevenes udholdenhed. Kan SSD-producenterne forsætte med at øge ydeevnen, skrumpe komponenter og vedligeholde en tilfredsstillende udholdenhed? Nyere forskning antyder, at denne udvikling ikke kan fortsætte på ubestemt tid.

Et mere aktuelt tilfælde; Samsung bruger triple-level-celler i deres 840-drev (ikke-Pro), for at holde omkostningerne nede, omend de også har en lavere performance og udholdenhed. Selvom 840'erens læsehastigheder ikke er langt fra flagskibet, 840 Pro, er skrivehastighederne ikke nær så imponerende. Problematikken bliver ikke mindre af, at 840'erne ikke koster mindre end MLC NAND-baserede drev, som ellers skulle have været hele pointen. Hvis Samsung sænkede seriens priser med 10 %, vil vi tro, at 840 bliver et noget bedre køb.


Bemærkninger til vores anbefalinger
Et par retningslinjer man bør huske, når man læser resten af artiklen:

  • Hvis du ikke har brug for meget hurtigt at kopiere flere gigabyte data eller loade spil på et øjeblik, er der ikke noget galt i at holde sig til en mekanisk harddisk. Denne liste er tiltænkt folk, der ønsker den performance og reaktionsevne, som SSD'er bringer til bordet, indenfor et specifikt budget. Og nu hvor Intels Z68 Express-chipset er tilgængeligt, kan idéen om SSD-baserede caching også spille ind, for de mindre krævende entusiaster.
  • Vi benytter adskillige kriterier til at rangere alle SSD'erne. Vi forsøger at ligestille ydeevne og kapacitet på hvert prisniveau, og derudfra anbefale det drev vi mener, er det bedste valg, baserede på vores egne erfaringer, sammen med indsamlede informationer fra andre sider. Nogle personer går udelukket op i performance, men man kan ikke ignorer kapacitets-dilemmaet, når man forsøger at balancere prisen med andre variabler. Hvis man for eksempel ejer et mobilet system, har man typisk kun plads til et drev. Og på en desktop har man både brug for et operativsystem, krævende programmer og spil. Vi er derfor nød til at prioritere kapaciteten relativt højt.
  • Priser og tilgængelighed ændrer sig på daglig basis. Vores udvalgte anbefalinger er derfor kun gyldige i op til en måned, efter artiklen er blevet offentliggjort, men vi kan ikke garanterer for noget ud over denne periode. SSD'ers prisfastsættelse er i sært konkurrence orienteret, og en prisforskel på 100 kroner, kan være grund nok til, at en SSD kommer med på listen, mens en anden udelades. Du bør kun bruge vores liste som en guide, når du handler ind, men du bør altid selv dobbelttjekke informationer og priser.
  • Priserne er baseret på de bedste priser fra danske webshops med E-mærket. Priserne vil helt sikkert variere fra fysiske butikker og fra udlandet.
  • Der er desuden tale om priser for nye SSD'er. Vi nævner ingen brugtpriser eller priser på OEM-produkter, de kan sikkert repræsenterer nogle gode tilbud, men det går ud over vores mål med denne artikel.
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: