AfterDawn.com

Førstehåndsindtryk af Google Music


Som en af de første redaktioner i Danmark, har vi fået adgang til Googles nye musik tjeneste kaldet 'Music Beta by Google' (bedre kendt som 'Google Music').

Google Music er det vi på dansk kalder en sky-baserede musiktjeneste, der gør det muligt at lytte til ens personlige musiksamling, uanset hvor i verden man er. Tjenesten blev annonceret tilbage i maj 2011, og er efterfølgende blevet lanceret i en lukket beta-udgave.Denne gratis musiktjeneste imponerer på et bestemt punkt; den understøtter op til 20.000 af ens personlige musiknumre. Det svarer til cirka 100 GB musik, som du helt gratis kan have liggende på Googles servere, og stream som det passer dig. Apples nye iCloud-tjeneste med 5 GB gratis data, virker pludseligt utroligt nærrigt.

Google komprimere ikke engang ens musiknumre, for at sparer på deres server-kapacitet. Ingen regel uden undtagelse dog, for er man musikentusiast og ligger inde med FLAC-filer, bør man forvente at de automatisk bliver komprimeret til 320 kbps MP3'er.

Lidt ironisk bliver ens albumscovers der imod komprimeret alt for hårdt, se for eksempel Lucy Loves albumcover på billedet her under.Google satser ikke kun på sky-baseret data, selv deres musikafspiller er en online HTML5-baserede browser-tjeneste. Det eneste man skal installere på ens computer er et baggrundsprogram, der automatisk uploader de musikfiler man har liggende og efterfølgende gemmer i ens valgte musik-mappe.Det er desuden muligt at installere et gennemført Android-app på ens mobile enheder. Igennem denne applikation kan man også hente de sange, som man efterfølgende vil kunne høre offline, når man er på farten eller uden for 3G's rækkevidde.Til Apples iOS-brugere, kan man via ens mobile enhed hoppe ind på siden music.google.com,
og der igennem streame ens sange. Det lykkedes dog ikke for undertegnede, at få det til at virke på min iPhone 4. Sangene var tilgængelige, men den kunne ikke afspille dem. Vi må håbe at de arbejder på et iOS-app, selv om Google ikke er kommet med nogen konkrete udmeldinger om dette.Tjenesten fungerer utroligt godt, og selv om designet virker en smule forældet og klodset, skal man huske på at Google ikke er kendt for deres æstetiske designs, men deres brugervenlighed og funktionalitet. De overordnede funktioner så som at streame og uploade musik fungerer da også præcis som man havde håbet, og at man kan smide 20.000 sange op i skyen trækker utroligt meget op. Til gengæld er man meget begrænset, med måder man kan få vist sin musiksamling på.

Et andet lille minus er, at det typisk tager omkring 3 sekunder, før en valgt sang bliver afspillet. Det skyldes nok at Google servere er placeret i USA, og at det teknist set kun er amerikanere der burde have adgang til betaen.

Hvis man ikke i forvejen har ryddet nydeligt op i ens digitale musiksamling, skal man ikke forvente at kunne bevarer overblikket på Google Music, for går man ind under 'Albums' kan man f.eks. ikke ændre størrelserne på albumcovers eller sorterer efter kunstnere. Vælger man 'Songs' listen eller går man inder under en specifik genrer, får man en lang liste, som man dog kan sortere efter kunstnere og albums, men listen er helt strippet for albumcovers.Vælger man til gengæld en kunstner under 'Artists'-menupunktet, får man en nydelig oversigt over kunstnerens albums, med supplerende albumcovers. De bliver dog ikke nødvendigvis sorteret efter udgivelses år.Google har også lavet deres eget svar på iTunes' Genius, som de kalder 'Instant Mix'. Man vælger en sang der passer til ens humør, marker den og vælger 'Make Instant Mix', så får man ellers en playlist med en sange, der minder om den man har valgt.

Det er ikke muligt at købe musik eller at streame musik man ikke ejer, som vi kender det fra henholdsvis iTunes og Spotify. Google forsøger i stedet at komme med en helt tredje type musiktjeneste. Det er dog muligt at overfører en række gratis numre, men man kan kun vælge imellem en række få og ældre numre.

Se introduktionsvideoen til Google Music her under.
Bemærk, før man kan få adgang til Goolge Music Beta i Danmark, skal man først og fremmest have tilsendt en beta-invitation, og der ud over skal man, første gang man logger på, benytte en amerikansk VPN eller proxy, da den lukkede beta teknisk set kun er tilgængelig for amerikanske brugere.


Læs mere: Music Beta by Google
Skrevet af Martin Graversen
Seneste opdateret den: