AfterDawn.com

GeForce GTX 690 anmeldelse: Test af Nvidias sexede grafikkort


Vi er allerede godt klar over, at Nvidias GeForce GTX 690 kort er udstyret med to GK104 GPU'er samt at det koster i omegnen af 8.000 kroner. Men hardware som denne er spændende at læse om. Har du tænkt dig at købe et? Så kan du forvente performance der ligger lige under to GTX 680 kort i SLI, men held og lykke med at opstøve et.

Bugattis Veyron Super Sport, Aston Martins One-77 og Lamborghinis Reventón. Det er alle pragt-øser der hver står i en pris til over 10 millioner kroner og som er sjove at læse om, men som de fleste af os ikke engang får lejlighed til at se på vejene.

Men sexede, det er de.

Når det kommer til at drage paralleler mellem high-end hardware og virkelig lækre biler, er jeg lige så skyldig som mange andre i tech-pressen. Men i virkeligheden er sammenligningerne sjældent realistiske. For samme pris, som fire Veyron dæk koster, kan du få 35 Core i7-3960X processorer. 7.000 kroner for en processor lyder vanvittigt, men det er i hvert fald en mere opnåelig luksusvare, end mange andre typer luksus her i livet.


En af vore GTX 690 GK104 GPU'er

Så selvom det er fristende at sammenligne Nvidias nye GeForce GTX 690 grafikkort til en Bugatti og beskrive dets features som var det PCI Express 3.0-baseret unobtanium, så er sandheden, at det kunne gå hen og blive en realistisk løsning for entusiasten med mange penge på lommen.

Du vil så også skulle bruge en dyr platform og mindst et 30" display, for at drage fuld nytte af konfigurationens evner. Vi kan dog ikke blot køre et par omgange med GTX 690, sige det ser fantastisk ud og forvente, at du aldrig vil stå med valget mellem dette og et par GeForce GTX 680 eller Radeon HD 7970 kort.

Nej, GeForce GTX 690 skal kunne måle sig på samme måde som et hvilket som helst andet kort, der finder vej til vor egen lille udgave af en GPU'ernes Nürburgring.

Der var nok informationer ved annonceringen af kortet til GeForce LAN 2012 i Shanghai, til at vi kunne lave et tidligt preview (Nvidia GeForce GTX 690 4 GB: Dual GK104, Announced). Men jeg vil forsøge at uddybe en smule, ved at låne fra teksten i nyhedsartiklen. Derefter bevæger vi os videre til benchmarks i opløsningerne 1920 x 1080, 2560 x 1600 og 5760 x 1080.

GeForce GTX 690 4 GB: Under kølerhjelmen

Fra previewet:

GeForce GTX 690 er et kort med to GK104 GPU'er. De er ikke hæmmet på nogen måde, så du ender med at have 3072 CUDA kerner (1536 gange 2), 256 kombinerede texture units (128 gange 2) og 64 full-color ROP'er (32 gange 2). Væk er NF200 broen som tidligere har linket GF110 GPU'erne på Nvidias GeForce GTX 590. Den komponent var begrænset til PCI Express 2.0 og disse nye grafikprocessorer tigger efter en tredge-generations forbindelse.Vi ved nu, at GeForce GTX 690'ens GPU'er er linket via en PEX 8747, en af PLX' tredje-generations 48-banede fem-ports kontakter, fremstillet i 40 nm. Kontakten kommunikerer med hver af GK104'erne via 16 baner over PCI Express 3.0 og skaber således en 16-banet grænseflade til hosten. Den er udviklet udelukkende med henblik på grafikapplikationer og dens 8 W switch har en 126 ns forsinkelse, så du skal ikke bekymre dig om at dens placering mellem de to GPU'er er skyld i dårlig performance. Desuden er flere af de egenskaber, som ellers var unikt integreret i NF200, såsom multi-cast, også understøttet i PEX 8747.

Hver grafikprocessor har sin egen 256-bit memory bus til de 2 GB GDDR5 hukommelse. Virksomheden siger, at de benytter samme 6 GT/s RAM som man finder på GeForce GTX 680 kortet, som kan håndtere mere end 192 GB/s for hver grafikprocessor. Kernefrekvensen på de to GK104'er er dog en smule lavere, idet de i stedet for 1006 MHz er indstillet til at køre med 915 MHz. Årsagen til dette er, at det var nødvendigt for at nå under en TDP på 300 W. Men i tilfælde, hvor den begrænsning ikke nås, kan GPU'en boostes helt op til 1019 MHz, kun lidt lavere end GeForce GTX 680'ens 1058 MHz specifikation.Strøm er en vigtig del af GeForce GTX 690'ens historie. Nvidias GeForce GTX 590 slugte helt op til 365 W, som slottets 75 W samt to otte-pin strømstik, der hver leverer 150 W, sørgede for. Men idet Kepler arkitekturen tager et så stort skridt fremad, når det kommer til effektivitet, er Nvidia i stand til at holde GTX 690 under 300 W i TDP. Alligevel er kortet udstyret med to otte-pin strømstik, som altså er i stand til at levere op til 375 W i strøm inklusiv slottet.

Selvom GeForce GTX 690 kortets features på skrift bestemt er imponerende, er denne artikel lige så meget om det imponerende stykke ingeniørarbejde der er blevet lagt i udviklingen af kortet, som får det til at være mere stille, bedre til at komme af med varmen og ser samtidig knaldgodt ud. Resultatet er et robust stykke hardware, som demonstrerer mere showmanship end tidligere referencekort, som kom før det. Tilbage til previewet:


Den ydre ramme er bygget af krom-belagt aluminium i stedet for plastisk materiale, som dækker over de fleste andre grafikkort (inklusiv GeForce GTX 680). Blæseren er omgivet af en magnesiumlegering, som angiveligt hjælper kortet af med varmen og logisk nok dæmper vibrationerne, sammenlignet med kort indsvøbt i plastik.

Dual vapor chambers dækker over hver GPU, ganske som vi har set det fra både Nvidia og AMD tidligere. Denne gang er der dog et polykarbonat vindue henover hver af dem, så nysgerrige entusiaster kan tage et kig under "kølerhjelmen." En LED i toppen kan styres via en ny API, som Nvidia deler med partnerne. Det kan for eksempel reagere på belastning og blive lysere des mere kortet arbejder.


I øjeblikket lyser LED'en bot op, når der bliver sat strøm til kortet. Det er her vi når til noget, som nogle sikkert ikke bryder sig om.


Ligesom på tidligere dual-GPU kort benytter Nvidia sig af en centralt monteret aksial blæser, som de hævder er optimeret til at sprede luften uden det genererer en masse støj. Problemet med aksiale blæsere i en sådan konfiguration, er, at varmen fra den ene GPU bliver sendt ud af kabinettet via bagpanelet på kortet, mens varmen fra den anden GPU sendes tilbage ind i kabinettet. Både AMD og Nvidia benyttede sig af aksiale blæsere i den seneste generation, så vi antager, at det er den eneste løsning, der logistisk set giver mening. TDP'en på GeForce GTX 690 er i det mindste lavere end på 590 kortet, så vi kan forvente mindre varmeudvikling og dermed mindre varmeudspredelse.

Hvis vi forestiller os, at den mest relevante anvendelse af GeForce GTX 690 er quad-SLI, så har vi hvad der svarer til to GeForce GTX 680 kort, der udstøder sin varme indvendigt i kabinettet. Og til sidst...

690'ens bagpanel huser tre dual-link DVI udgange og en mini-DisplayPort, så der kan tilsluttes fire skærme i alt. En enkelt SLI forbindelse i toppen kan linke GeForce GTX 690 til et kort mere og muliggøre et quad-SLI array.Det kan være besværligt at forbinde tre skærme til GeForce GTX 680 kortet. Selvom kortet har fire skærmudgange, er der en række anbefalede kombinationer, afhængigt af om din skærm skal tilsluttes via DVI, HDMI eller DisplayPort. Med tre DVI udgange på GeForce GTX 690, er det noget nemmere at have med at gøre.
Skrevet af Michael Larsen
Seneste opdateret den: