AfterDawn.com

Kan Silvermont vende skuden for Intels Atom-familie?


Intels Atom-familie startede i sin tid ud med et meget lavt strømforbrug, men der var ikke rigtig noget marked for dem. De første Silverthone-baserede Atomer var små single-core modeller med et strømforbrug på under 1 W. De krævede i øvrigt en systemcontrollerhub, hvis man ville nærmes sig 5 W. Diamondville-familien bød på mere brugbare modeller med et højere forbrug – hele vejen op til den mærkværdige parring af en Atom-CPU og 945GC-chipsæt, der på egen hånd kunne bruge mere end 22 W.

Vi har af god grund heller ikke skrevet positive artikler om Atom-familien. Selv her fem år efter Intels officielle udmelding, om at de vil konkurrere imod ARM-baserede SoC'er (system on chips), stiller branchen forsat spørgsmålstegn, ved deres evne til at levere en fornuftig performance med et meget lavt strømforbrug. Det er jo begrænset hvor meget de har slået igennem på tablet og smartphone-markederne.

Metodiske fremskridt i 2012 har dog tvunget os til at genoverveje Intels bestræbelser. 16 måneder siden, lavede en af vores amerikanske madskribenter en modig forudsigelse; at Intel vil overhale Qualcomm i løbet af tre år. Og det var før Intel havde et eneste succesfuldt telefondesign. Forudsigelsen var baseret på en analyse af Intels evne til at levere konkurrenceorienteret CPU-performance med en 32 nm-fremstillingsproces og en såkaldt rækkefølgeafvikling af processer, selskabets fremtidig produktionsplan og forventningerne om en kommende arkitektur, som skilte sig markant ud fra deres eksisterende serier.


Mød Silvermon, forgængeren til Airmont


Intel offentliggjorde for nyligt specifikationerne for den sidstnævnte arkitektur, der allerede gik under kodenavnet Silvermont. Og hvis Atom-chips baseret på Silvermont lever op til Intels salgstale, får vi ikke brug for gradvise aflæsninger, som dem vores amerikanske modersite indsamlede i "ARM vs. x86: The Secret Behind Intel Atom's Efficiency", for at kunne kvantificere virksomhedens effektivitetsudvikling i forhold til deres ARM-baserede konkurrenter.

Hvis du har fulgt Atom-familiens udvikling er du udmærket klar over, at Intel ikke har modificeret dens grundlæggende mikroarkitektur i fem år. Jo, de gik fra en 45 til 32 nm-fremstilling. Selve kernerne – Kodenavn Saltwell ved 32 nm, men baseret på det originale Bonell-design – forsatte brugen af rækkefølgeafvikling, hvilket tydeligvis favoriserede et lavt strømforbrug på bekostning af ydeevnen.

Silvermont ændrer alt dette. Vi kan se frem til en mere kompleks ikke-i-rækkefølgeafvikling, hvilket i høj grad er muliggjort af overgangen til 22 nm-fremstillingsprocessen. Dette er dog ikke en "vi ses igen om fem år"-introduktion. Intel investerer betydelige ressourcer i en dramatisk accelererende udvikling af deres "light"-arkitektur, og lover årlige opgraderinger. Den første er Airmont på 14 nm, hvilket strækker Intels produktionsfordel ud over deres eksisterende føring med 22 nm.

Intel inddeler faktisk ændringerne til Atom-familien i tre forskellige kategorier: Performanceforbedringer, bedre strømeffektiviteten og specifikke optimeringer til virksomhedens fremstillingsteknologier.

Indholdsfortegnelse

  1. 1. Kan Silvermont vende skuden for Intels Atom-familie?
  2. 2. Silvermont-arkitekturen
  3. 3. Strømstyringen: Nøglen til enhver succesfuld mobilarkitektur
  4. 4. Læg det hele sammen
Skrevet af: Chris Angelini
Oversat af:: Martin Graversen