AfterDawn.com

Overvejer du at opgradere? En SSD er måske et godt valg


Det er efterhånden en selvfølge, at man er nød til at inkludere mindst en SSD i performance-orienterede pc'er, men vores tests viser også at selv i ældre maskiner er solid-state-drev en fornuftig opgradering. Vi bygger tre ældre systemer for at finde ud af hvor stor en indvirkning en SSD har på hver af dem.

Solid-state industrien er i øjeblikket ved at gå fra 3 Gb/s til Sata 3-interfacet med hele 6 Gb/s, hvilket øger den potentielle båndbredde fra 250+ MB/s til mere end 500 MB/s. Entusiaster som for tiden føler sig hæmmet af en langsom lagringsydeevne, vil helt sikkert kunne sætte pris på det forhøjede loft, især i nye systemer med banebrydende processorer og kraftfulde grafikkort.

Vi har dog også spekuleret over, om det giver mening at opgradere et ældre system, der måske ikke har så friske komponenter, med et moderne Solid-state-drev. Det viser sig at svaret er ja, solid-state-teknologien har bestemt en plads sammen med forrige generation af hardware. Det er trods alt ikke kun klassen med Nehalem- eller Sandy Bridge-konfigurationer, som lader flash-baserede medier strække deres ben.

I denne artikel ser vi på hvad der sker, når man udskifter en eksisterende harddisk med et solid-state-drev. Vi har bygget et par systemer, som hver repræsentere pc-hardware fra henholdsvis 2005, 2006, 2008 og 2010, derefter har vi opgraderet hver af dem med en SSD.Leverandører af processorer, grafikkort og bundkort vil måske ikke kunne lide denne åbenbaring, men her er den alligevel. Hvis du ikke er en entusiast med specifikke krav til et systems ydeevne, er det ikke nødvendigt at investere i nye komponenter, hver gang AMD eller Intel lancere en ny platform. Hvis du bare surfer på internettet, bruger sociale medier, ser videoer, kommunikere via Skype eller arbejder i tekstbehandlingsprogrammer, vil et fem år gammelt Core 2 Duo-system sandsynligvis stadig virke hurtig nok. Mere belastende arbejdsopgaver som spil, tunge arbejdsprogrammer og transcoding, er der i mod gode grunde til at investere i moderne komponenter. Men de mere konventionelle Windows-baserede budget systemer har ganske enkelt ikke brug for ekstra hestekræfter.

Når man får trangen til at opgradere, er det vigtigste spørgsmål altid; hvor skal man starte? Skal man montere en ny processor? Mange folk tror også at lidt ekstra RAM kan løse alle ens problemer, men vil det overhovedet hjælpe at montere et par ekstra moduler? Vil et nyt grafikkort kunne løse de situationer, hvor du oplever at systemet bliver for langsomt? Eller hvad med en større harddisk, hvis du er ved at løbe tør for plads? Der er masser af muligheder for at kaste penge efter en ældre maskine, i forsøg på at øge dens hastighed eller kapacitet.

Men næsten ingen overvejer at tilføje en SSD. Det er trods alt heller ikke den mest effektive løsning for kapacitetsproblemer. Når en konventionel bruger overvejer hvilke dele der kan hjælpe med at forbedre ens ydeevne, prioriteres SSD'er generelt efter alle de andre komponenter.

Før du prøver at montere en SSD i en gammel spand, bør du dog først overveje et par forbehold. Vi er hverken bekymret for hvilken model du vælger eller hvad du betaler for den. Praktisk talt anses selv budget-orienterede SSD'er for at være relevante, når det drejer sig om at opgradere ældre hardware. Vi bør dog nævne at det er vigtigt at man benytter en SATA-controller med AHCI understøttelse, da det er nødvendigt for at kunne benytte TRIM-kommandoer. En hver SSD kan godt kører uden TRIM, men med stor risiko for nedsat ydeevne efter intensiv brug. Hvad mere generelle retningslinjer angår, så bør man have et minimum af processorkraft og hukommelse, før det giver mening at investere i en SSD. Man bør i det mindste eje en anstændig dual-kernet CPU og et par gigabyte hukommelse. Ellers bør du i stedet overveje at forny hele dit system, og ikke kun opgradere et enkelt komponent.
Skrevet af Martin Graversen