AfterDawn.com

Micro-stuttering og GPU skalering i CrossFire og SLIVi har modtaget mange emails fra læsere, der spørger til fænomenet kaldet micro-stuttering og hvad det har af betydning for multi-GPU setups i CrossFire og SLI. Efter at have kørt en række benchmarks, er vi klar til at komme med vores mening om det der kan vise sig at være et rigtigt problem.

En enkelt GPU eller et setup med flere kort? Det er spørgsmålet vi stiller, hver gang vi starter en systembygger maraton serie, eller evaluerer værdien af en high-end GPU.

Vil du have en enkelt overspændt løbshest, eller et par, tre eller endda en kvartet af trækheste? Kan en bunke billigere grafikkort opnå samme performance, som ét dyrere kort og stadig være billigere samlet set?

Velkommen til “En ny dag truer” (Groundhog day). På grund af gentagne forumspørgsmål og direkte anmodninger fra vore læsere, har vi valgt at det er på tide at se lidt udover de sædvanlige performance-orienterede benchmarks af CrossFire- og SLI-baserede systemer, for at belyse de underliggende principper. Frame rates er i og for sig ikke ensbetydende med en oplevelse af høj kvalitet.

Ja, vi har tænkt os at tackle problemet micro-stuttering, hvilket ser ud til at afholde nogle fra at investere i en multi-kort konfiguration. Vi vil også tage et kig på skalering af to, tre eller fire GPU’er. Hvor er fordelen? Og på hvilket punkt bliver der i virkeligheden tilføjet ekstra værdi, eller er de høje frame rates blot en selvdestruktiv øvelse? Som du sikkert kan forestille dig, bliver jagten på bedre performance til sidst ligegyldig og en strømsluger uden lige. Samtidig har vi set multi-kort konfigurationer give utrolig god valuta for pengene.Hvad har ændret sig?

Når det kommer til at måle skaleringen af et mid-range grafikkort, løber vi ind i et lille problem. AMD og Nvidia forsøger at begrænse mængden af udviddelser, som du kan opnå med disse mindre dyre kort ved kun at eksponere den ene broforbindelse, hvilket begrænser os til en dual-kort konfiguration. Omvendt kan grafikkort med to broforbindelser (som muliggør tre- og fire-vejs arrangementer) kun findes i den høje ende af pris-spektrumet.

For de fleste er udsigten til mere end to high-end kort ganske enkelt for dyrt. PowerColors Radeon HD 6870 X2 har to mid-range GPU’er på et enkelt PCB, som tillader os at opsætte og teste fire-vejs CrossFire med mid-range chips. Dermed kan vi sammenligne et typisk mid-range kort som Radeon HD 6870 (koster ca. kr. 1.200,-) i et to-vejs setup samt med et Radeon HD 6870 X2 kort i et tre-vejs setup (Radeon HD 6870 X2 + 6870) samt skabe fire-vejs resultater.

Derudover vil vi sammenligne disse tre konfigurationer til en række forskellige grafikkort, helt op til GeForce GTX 590 i et omfattende sæt af benchmarks. Vort mål er at evaluere performance, vurdere alvoren af micro-stuttering og til sidst rangere kortene baseret på rå performancee og deres pris til performance forhold. Bliver vi overraskede? Intet kan udelukkes; vi inviterer dig til at læse videre.
Skrevet af Michael Larsen
Seneste opdateret den: