AfterDawn.com

OCZ's Vector: Styret af en hjemmebrygget Barefoot 3 controller


OCZ er klar til at introducere sin første SSD, med en controller de selv har udviklet, siden de for to år siden opkøbte Indilinx for 184 millioner kroner i aktier. Kan den nye Barefoot 3 controller sørge for en performancemæssig topplacering for det 256 GB store Vector drev?

OCZ været en del i rampelyset for nyligt, men ikke nødvendigvis for noget de er så begejstret for. Der har været lidt tumult i topledelsen, men virksomheden har også præsenteret et skuffende regnskab, som tilskrives mangel på NAND flash. Der har været lidt brok fra konkurrenterne og det indikerer, at de enorme prisfald på SSD'er det seneste års tid, kan være et direkte resultat af, at OCZ har forsøgt at skabe mere salg på bekostning af profitmarginerne. Det gør naturligvis, at alle andre bliver tvunget til at følge trop.

Med al den drama der er omgivet af SSD markedet, er det svært for en producent at sælge SSD'er.

Men det er ikke det det skal handle om i dag. Selvom OCZ har været indblandet i sin del af kontroverser i tidens løb, har de taget de rette skridt mod at kunne lave nogle unikke produkter på et tætpakket og ret ensformigt marked. I stedet for at købe sig til en tredje-parts controller, eksternt produceret NAND og benyttelse af en standard firmware, har OCZ indset, at det er vigtigt at kontrollere de fleste af de ingredienter selv.

Indtil nu har de drev vi har testet fra OCZ været med en eksklusiv (for et stykke tid) firmware og en eksklusiv (igen i en begrænset periode) controller. Men leverandørerne har været nødsaget til også at sælge deres produkter til andre SSD producenter. Vi blev en overgang overbevist om, at Everest 2 controlleren i Vertex 4 var en hjemmelavet controller. Vi lærte dog at den var baseret på Marvells teknologi. OCZ var dog i stand til at skille sig ud med en hjemmebrygget firmware, som formåede at skabe nogle gode resultater. Med udgivelsen af version 1.5 har OCZ ændret Vertex 4 drevets opførsel betydeligt, så det er tydeligt at se, at OCZ har samlet en del talent blandt sine softwareudviklere.


Controlleruafhængighed: Passer det denne gang?

OCZ har lanceret sin Vector SSD, bygget med den splinternye Barefoot 3 controller. Vertex 4 drevets Everest 2 controller var tydeligt afmærket med Indilinx IDX400M00-BC og så ud til at være et hjemmelavet design. Men vi er blevet forsikret om, at Barefoot 3 (IDX500M00-BC) er af OCZ's egen skabelse, som resultat af opkøbet af Indilinx og PLX.


Det betyder at virksomheden nu kontrollere to af de tre ingredienter, som skal til for at lave en SSD. Vi er sikre på, at de også meget gerne ville lave sine egne NAND chips. Men som entusiaster ved vi, at OCZ står godt med sin egen controller. De behøver ikke længere bruge ressourcer på at markedsføre et produkt, som bliver efterfulgt af et væld af andre konkurrerende drev, spækket med den samme teknologi.

OCZ er meget overraskende utroligt åbne om komponentsammensætningen af det seneste drev. Barefoot 3 controlleren består af en enkelt ARM Cortex kerne sammen med en proprietær Aragon co-processor. Den første processorkerne er ansvarlig for at kommunikere med SATA controlleren, mens den sekundære holder styr på det data der ryger ind og ud af NAND'en. Virksomhedens repræsentanter ønskede ikke at grave dybere og fortælle om hastighed eller arkitektur på den licenserede ARM komponent, men der er meget mere information allerede tilgængelig om Aragon.


Ifølge en meddelelse dateret 10. juli 2012 fra den (dengang) administrerende direktør Ryan Peterson:

    Barefoot 3 controlleren benytter vor internt designede Aragon 400 MHz, 32-bit processor, som, for Barefoot 3, var implementeret i TSMC's 65-nanometer GP proces.

    Aragon kernen er verdens første SSD-optimerede processor og understøtter nogle SSD-specifikke RISC instruktioner, så de fleste instruktioner og forgreninger kan eksekveres i en enkelt cyklus.


Vi har fået bekræftet af OCZ, at disse detaljer også gør sig gældende for denne Vector lancering.

Dette nye drev har altså en Indilinx-designet controller og naturligvis en unik firmware. De har dog stadig ikke kontrol over NAND produktionen. I stedet for at benytte 20 nm flash fra IMFT eller de 21 nm Toggle-mode 2.0 NAND, som kan findes i Samsungs 840 Pro, har Vector SSD'en familiær 25 nm ONFi 2.x-kompatibel hukommelse fra IMFT.

Skrevet af Michael Larsen