AfterDawn.com

Roccat Savu anmeldelse - en letvægtsmus i et enkelt design


Uanset om du går meget op i at anskaffe dig det bedste gaming udstyr eller ej, så er behovet for at have en god mus universel. Om én mus er bedre end en anden, er en decideret smagssag, som er afhængig af hver persons egne præferencer. Roccat har sendt os deres nyeste mus Savu, som vi her tager et nærmere kig på.

Roccat er på gaden med en ny letvægts gamer mus, som støder til det øvrige sortimentet af populære mus som Kone Plus og Kova Plus. Virksomheden er kendt for sit gaming tilbehør, som udover gaming mus også dækker over tastaturer som Isku og Arvo samt headsets og kvalitets musemåtter.


Ved første øjekast kan Savu se noget simpel ud med sine to hovedknapper, et musehjul samt to sideknapper ud for tommelfingeren. Men bag det enkle design udspringer der en mus, som ikke forsøger at integrere alt for mange unødvendige knapper og fancy features. Det betyder dermed også, at den ikke egner sig så godt til de MMORPG og RTS spillere, som har behov for let tilgang til et utal af genveje og makrofunktioner. Med sin Easy Shift Plus funktion formår den dog næsten at fordoble sit antal af funktionsknapper, såfremt man ønsker at benytte en af knapperne som shift knap.

Musens overflade består af to forskelligt behandlede plastmaterialer. Den øverste del af musen er belagt af en glat flade, som er behagelig for klikke-fingrene at berøre over længere tid. I siderne er musen belagt med en ru non-slip overflade, der sørger for at man kan bibeholde et fast greb på ens vigtigste værktøj i selv de mest intense situationer, hvor sved på fingrene normalt kan drille.

Kald mig bare lettere irritabel, men jeg bryder mig ikke om Roccats placering af sit logo på højre museknap. Det er nemlig trykt ned i overfladen, så der er en fordybning på et stort stykke af hele den højre side, hvor langemanden hviler. Det ødelægger langt fra den samlede brugsoplevelse, men jeg kan alligevel ikke lade være med at knuge en knytnæve og hæve den mod himlen, mens jeg afsender en lille skældsordsfuld svada i retning mod designeren ansvarlig for det valg.


Roccat Savu er trådet med en 1.8m USB ledning, som burde være en rigelig længde uanset hvilket setup man har. Som de fleste PC gamere er bekendt med, så er en mus med ledning langt at foretrække fremfor en trådløs mus, som ellers kan være meget belejlig. Årsagen er den lave latens, som kan være altafgørende i spil hvor hurtige reaktioner er vigtige også selvom man måske ikke synes, at der er den store forskel, så går man ikke galt i byen med en USB mus.

Standard polling rate via USB er 125 Hz, som svarer til at computeren bliver opdateret med musens bevægelser hvert 8. millisekund, men Savu understøtter op til 250, 500 og 1000 Hz i polling rate, hvilket svarer til henholdsvis 4, 2 og 1 ms latens. Det vil altså sige, at jo højere opdateringsfrekvens, des mere præcis er musen.

Ledningen omkranses af et flettet holdbart materiale, som sørger for at denne ikke bliver slidt igennem lige med det samme. Fletningen er så fin, at man næsten skulle tro, at der er tale om en simpel plastikbelægning. Ved nærmere undersøgelse, afslører mønstret dog, hvordan det hænger sammen. Den fine fletning sikrer en super glat overflade på selve kablet, der dermed glider let over skarpe kanter, som eksempelvis bordkanten, der oftest er den største årsag til slid på ledningen, med alle de refleksbevægelser man kan udføre i en enkelt game session i et FPS.


Høj DPI? Nej tak.
Savu er udstyret med en ultra følsom sensor, som sikkert vil imponere nogle inden de gør deres køb. Dens optiske sensor kan omstilles fra 400, 800, 1600 og til 4000 DPI, men alt over 1600 DPI er overkill i de fleste brugs-scenarier.

At man i det hele taget benytter DPI (dots per inch) til at betegne et produkts musefølsomhed, er i mine øjne lidt absurd. For hvor mange prikker består din skærm af? (Min består af pixels.) Det er en forskruet måleenhed, som kan sidestilles med omregning fra tommer og fod til centimeter og meter. Netop derfor kan det være, at producenterne forsøger at overbevise potentielle købere om, at en høj DPI er ensbetydende med en god mus. Dét det i virkeligheden betyder er, at du med en mus indstillet til 4000 DPI, vil få besvær med at styre musemarkøren eller dit sigtekorn i skydespil, fordi det ganske enkelt går for stærkt. Undtagelsen er et skærmsetup med en abnorm høj opløsning, som må siges at være langt fra almindelig.

De fleste seriøse gamere indstiller sine mus til en DPI et sted mellem 800 og 1600. Det er med sikkerhed også det interval der vil passe bedst til dig.

For god ordens skyld kan vi inkludere et billede af indpakningen samt producentens egne tekniske specifikationer og features:


  Technical Specifications
  Sensor - 4000dpi Pro Optic (R3) gaming sensor
  Switchgear - Omron®
  Speed - 60 inches per second
  Acceleration - 20G
  Polling Rate - 125, 250, 500, 1000Hz
  Angle Snapping - Zero
  USB cable - 1.8m braided
  Dimensions - Max. width 7.2cm x approx. 12cm max. length
  Weight - 90g (excl. cable)
  System requirements - Windows® XP/Windows Vista® 32/64-bit/Windows® 7 32/64-bit


  Features
  ADJUSTBALE 4000DPI PRO-OPTIC (R3) SENSOR
  with true 400, 800, 1600 or 4000dpi

  EASY-SHIFT[+]™ BUTTON DUPLICATOR
  with Easy-Aim + Easy-Wheel functions

  CUSTOMIZABLE MULTI-COLOR LIGHTING
  16.8 million colors + effects and game profile illumination

  NO-SWEAT SIDE GRIPS
  for extended slip-free play

  ROCCAT DRIVER + MACRO MANAGER
  for advanced customization + presets for games & apps

  OPTIMUM MID-SIZE DESIGN
  with perfectly-balanced weight

  ULTRA-PRECISE 2D WHEEL
  with lock-in incremental steps

  ERGONOMIC RIGHT-HAND DESIGN
  with soft-touch, ultra-comfort surface

  BRAIDED CABLE
  offering a robust, stylish connection

  ZERO ANGLE SNAPPING
  for true competition gaming

  HIGHEST-QUALITY COMPONENTS
  for a solid build and long lifeJeg kan ikke undlade at omtale musens lysbar, som er musens mest fremtrædende visuelle gimmick. Den er placeret bagest i bunden af musen og lyser bagud. Når man tænker på, at en mus per definition er designet til at blive dækket af en hånd, så kan det undre en, at der er brugt tid og kræfter på at udvikle noget eye-candy, som kun er synlig, når musen reelt set ikke er i brug.

Det skal dog siges, at denne mening kommer fra en gamer, der foretrækker et clean og stilistisk kabinet uden sidevindue og farverig belysning. Jeg kan dog sagtens se fordelen i at man kan personliggøre musens udseende, ved at ændre på farven og jeg vil gerne medgive, at det er en gimmick der er medvirkende til, at Savu adskiller sig lidt fra andre museprodukter i samme genre.

Indholdsfortegnelse

 1. 1. Roccat Savu anmeldelse - en letvægtsmus i et enkelt design
 2. 2. Achievements?! Et nærmere kig på softwaren
 3. 3. De afsluttende bemærkninger og konklusionen
Skrevet af Michael Larsen
Seneste opdateret den: