AfterDawn.com

Sandy Bridge-E: Core i7-3960X er hurtig, men er den også effektiv?Ironisk nok, så er Intels Core i7-3960X den ægte bulldozoer når det kommer til performance. Eftersom strømforbruget er lavere end på den Gulftown-baserede Core i7, burde den tilbyde en fantastisk performance per watt. Men er det nu også tilfældet?

Intels Sandy Bridge-E design tager virksomhedens 32 nm Sandy Bridge arkitektur til et højere niveau. Som du måske så i Chris Angelinis fulde anmeldelse af Sandy Bridge-E og X79 Express, kommer den nye high-end processor med mere af det hele: flere kerner, mere cache, flere memorykanaler samt flere PCI Express forbindelser, som sikrer, at den scorer bedre benchmark resultater i næsten alle discipliner.

Mens det nye processordesign, som er tilgængelig i form af Core i7-3960X og Core i7-3930K (samt Core i7-3820 engang til næste år), er i stand til at levere en bedre performance, har vi allerede set de første anmeldelsesmaskiner baseret på X79 Express chipsettet sænke strømforbruget i forhold til Gulftown/X58 kombinationen, takket være dual-chip platform layoutet. AMD er sikkert ikke glade for at høre i detaljer, hvad dette kan betyde når det kommer til performance per watt, eftersom den seks-kernede Core i7-990X allerede var hurtigere end deres flagskib FX-8150.


Hurtig, hurtigere, Sandy Bridge-E: Socket LGA 1155, socket LGA 1366 og det nyeste socket LGA 2011.


Leg med tal

Den hemmelige ingredient i Sandy Bridge-E er del af en relativ simpel opskrift, som lyder: gør mere af det samme. Dette gøres muligt via en solid performance for hver Sandy Bridge kerne og parallelismen i den seks-kernede implementering. Med andre ord, det lader til at Sandy Bridge skalerer ganske godt, så det giver mening, at Intel vil introducere den i en seks-kernet desktop version og senere en otte-kernet server-orienteret Xeon processor.

For at sige det kort, så muliggør Sandy Bridge-E implementering af op til seks kerner (i stedet for de fire, som LGA 1155 begrænses til), den inkluderer fire 64-bit memory kanaler (i stedet for LGA 1366'ens tre), den praler af officielle overførselshastigheder så høje som 1600 MT/s og kommer med 40 PCI Express baner, der understøtter generation 3.0. Derudover optager processoren med 2.27 milliarder transistorer en plads der svarer til 434 mm2 på chippen.

Farvel til dødvægt

Men Sandy Bridge-E har også skillet sig af med enkelte elementer, som ellers ville bidrage til dens generelle strømforbrug. Ligesom med Sandy Bridge vil power gating tillade at ubrugte dele af processoren næsten bliver lukket helt ned, så strømforbruget nedsættes. Oveni det benytter SB-E en single-chip platform, som erstatter forgængerens to-chip layout, som et fundament der skal sikre lavere værdier under både idle og peak strømforbrug i forhold til en hvilken som helst anden seks-kernet CPU i laboratoriet.

Potentialet er til nye effektivitetsrekorder, specielt med applikationer der er i stand til at udnytte Sandy Bridge-E'ens parallelisme. For nyligt tog vi et nærmere kig på performance per watt med AMD's FX processor i artiklen AMD FX: Energy efficiency compared to eight other CPU's. I dagens artikel udfører vi nøjagtig samme eksperiment.

Hvis du søger efter mere information om strømeffektivitet, så tag et kig på den førnævnte artikel. Eller leder du efter mere information om arkitekturen, kan du tage et kig på vor Sandy Bridge-E launch artikel.Med seks kerner, 32 nm litografi, 15 MB delt L3 cache og clock rates mellem 3.3 og 3.9 GHz afhængig af belastning, er Core i7-3960X'en så et godt fundament at skabe god strømeffektivitet på? Det kunne godt se sådan ud, eftersom idle strømforbruget på 87 W, som vi målte i vor lanceringsartikel, repræsenterer en rekord lav værdi for en high-end desktop pc.
Skrevet af Michael Larsen