AfterDawn.com

Du har ikke brug for seks kerner til at surfe på nettet


Det er nemt at forbigå nettops som nogle små svage forsøg på at minimere computerens størrelse, men de er gode nok til at surfe på nettet, skrive emails og til at se video på. I denne artikel sammenligner vi syv forskellige platforme, baseret på CPU'er fra Intel, AMD og VIA.

Som hardware entusiaster er der en vis stolthed i at bygge et system med de nyeste, bedste og hurtigste komponenter, så ofte vi kan komme til det. Den fremgangsmåde giver god mening for hardcore gameren, som går efter at få den bedste performance indenfor et givent budget. Det samme gør sig gældende for en maskine til professionelt brug, hvor pengene hurtigt kan tjene sig hjem, hvis der investeres i en dyr hexa-core CPU med tolv tråde. Hvert sekund der spares på, at man ikke skal vente på at maskinen bliver færdig med en opgave, er penge i banken.

Det er let at glemme, at masser af processorkraft ganske enkelt er overkill i mange brugsscenarier. Hvis du kun har behov for at browse på nettet, komponere emails eller lave regnskab i excel, så har du ikke brug for en overclocket multi-kerne CPU og det nyeste grafikkort. En billig nettop klarer den opgave ganske fint.

Selvom disse små bokse ikke er designet til at have særlig meget processorkraft og sjældent klarer sig særlig godt i effektivitetsmålinger, så har de stadig sine stærke sider. De har en CPU, som ikke kræver særlig meget strøm og dermed gør det muligt at lave stille computere, der ikke er meget større end en stabel CD'er og samtidigt bruger de minimalt med strøm. Det er stort set umuligt at matche, med almindelig desktop hardware. Alligevel er de i stand til at afvikle de fleste basale produktivitets-orienterede programmer.


I en periode var ordet nettop stort set synonymt med Intels Atom procesor. Men det er ikke længere tilfældet og der er en stor variation af modeller, baseret på andre platforme. Derfor har vi taget et udførligt kig på, hvad der er af forskellige modeller på markedet og sammenlignet deres kunnen. Vi havde tænkt os at give flere forskellige producenter muligheden for at deltage i artiklen, men flere af producenterne endte med at tilbyde os hardware, der var meget ens. Det fik os til at tage en anden indgangsvinkel i stedet.

Zotac er kendt for at levere en bred vifte af computere i nettop-klassen og deres produktportfolio dækker stort set al den hardware, om er mulig at få til at passe i et kompakt kabinet. Derfor gav det mening at tage en række forskellige modeller fra Zotacs katalog.

Vi tager et nærmere kig på syv nettop systemer, der er tilgængelig på markedet lige nu, med hardware fra Intel, AMD og VIA.

AMD er repræsenteret med to flagskibe i Brazos familien: E-350 og E-450. De Intel-baserede modeller er der flere af og udvalget er mere varieret. Der er en kedsommelig Atom D525 (Pine Trail), flankeret af Nvidias Ion 2 GPU, en Atom D2700 (Ceder Trail) processor, parret med en GT 520M chip, en Celeron 857 samt en Core i3-2330M iblandt modellerne. De to sidstnævnte er baseret på Sandy Bridge og begge er afhængige af de integrerede HD Graphics grafik-kerner. Den sidste platform er bygget med VIAs Nano X2 U4025 og deres Chrome9 GPU og det gør den meget interessant. På trods af dens alder, har CPU'en mere regnekraft end man måske først skulle tro.
Skrevet af Michael Larsen
Seneste opdateret den: