AfterDawn.com

10 SSD'er på 240 og 256 GB


Det seneste års tid har vi set prisen på solid state drev falde i stor stil. Der var engang, hvor vi gik på jagt efter 60 og 80 GB modeller, der var til at betale. Nu vil vi have 256 GB drev i vore maskiner. Her er 10 af de seneste drev vi har fået ind til vor laboratorie.

Når man samler en ny gaming PC, så bliver der ofte lagt en stor umage i at finde den bedste CPU og det bedste grafikkort til prisen, men den tredje vigtigste komponent er hverken bundkort eller RAM. Det er blevet en SSD. Som minimum bør man overveje at anskaffe sig en lille SSD ved siden af en større konventionel harddisk, men priserne er efterhånden røget så langt ned, at man lige så godt kan gå efter en stor SSD.

Vi har i et stykke tid nu anbefalet at vælge en SSD ved siden af sin traditionelle mekaniske harddisk. Det er nemlig en dyr affære, at købe SSD'er nok til at erstatte behovet for magnetisk lagring lige foreløbigt og kører man kun med en mekanisk disk i maskinen, så giver man afkald på en masse performance. Derfor vil vi anbefale dig at kombinere dem. Videoen herunder bør give et klart indblik i hvorfor.


Vi plejede at vælge en 40 eller en 60 GB SSD til priser i omegnen af 600-700 kroner, blot for at få et solid state drev til systemet. De havde knapt nok plads til Windows 7 og et par enkelte programmer. I dag kan man næsten få et 128 GB drev til den pris. Selvom det måske kan lyde af meget, så bliver de 128 GB hurtigt fyldt ud. Med en pris per gigabyte der har været meget faldende det seneste år, så er det et 240/256 GB drev man bør gå efter til en mid-range maskine i 2013.

Vi har fingeren på pulsen, når det gælder lanceringen af nye lagringsprodukter, specielt når de kommer med en ny controllerteknologi, en NAND proces nedskrumpning eller selv en spændende firmware opdatering. Men kort efter vi laver en sammenligningsartikel, dukker der nye drev op.


Derfor har vi valgt at sammenligne de ti seneste SSD lanceringer i 240 og 256 GB størrelserne. Nogle af dem er baseret på velkendt teknologi (hovedsageligt SandForces anden-generations controller), mens andre har helt nye controllere implementeret (såsom på Corsairs Neutron modeller). Et sted midt imellem finder vi en håndfuld drev baseret på den samme hardware, men indstillet på en anderledes måde (eksempelvis med SandForce-baserede drev uden over-provisioning).

Vil du i denne artikel se testresultater, som fuldstændig ændrer din opfattelse af SSD markedet? Nej. Når det kommer til performance, så er det bedste af det bedste stadig meget tæt på nummer to. Vi ser dog priser på nogle af disse SSD'er, som virkelig imponerer os. Fem af de 10 modeller koster 1.500 kroner eller mindre og allesammen på nær to har en pris per GB på et sted mellem 5,25 til 6,50 kroner. Hvis priserne fortsætter nedad næste år, så ser vi ingen vej udenom en stor SSD til en ny eller opgraderet maskine.
Skrevet af Michael Larsen
Seneste opdateret den: