AfterDawn.com

Down-draft kølere til det kompakte kabinet


Der er et enormt antal kølere på markedet, som leverer varierende performance og temperaturer. Markedet domineres af tower kølere mens down-draft kølere efterhånden er blevet mindre populære. Vi finder ud af om det er berettiget.

De fleste af de kølere vi har haft kig på involverer tower kølere eller cross-draft kølere. Det er sjældent vi har med down-draft designs at gøre og årsagen skal findes i, at der ganske enkelt ikke er ret mange på markedet. Det fik os til at tænke på, om de mere almindelige cross-draft konfigurationer har en mere praktisk fordel, eller om down-draft kølere kan performe lige så godt.

Producenterne fortæller os, at tower style kølere ofte er det bedste valg i de fleste situationer samt at de er det bedste valg i high-performance og gaming PC'er. Til gengæld anbefales en down-draft heatsink med blæsere når det kommer til HTPC'er (Home Theater PC) og mere kompakte desktop maskiner.

Det er der to grunde til. For det første kan down-draft kølere installeres i smallere kabinetter; de kan bygges på sådan en måde, at de ikke har behov for så meget plads over CPU'en. For det andet resulterer blæserens placering i, at også de omkringliggende komponenter såsom hukommelsen, chipsettet og spændingsreguleringskredsløbet får lidt kølig luft (altså ikke kun CPU'en). Down-draft kølere ser altså ret godt ud på papiret. Vi giver os i kast med at finde ud af, hvordan de rent faktisk klarer sig.


Vi lavede en forespørgsel hos alle heat sink producenter, for at finde frem til de bedste down-draft designs. Vi lod det altså være op til producenterne selv til at vælge hvilken køler de mener er den bedste. Det var dog kun tre producenter, der endte med at sende os et eksemplar. De tre modeller repræsenterer segmentet af top-down kølere meget godt.

Vore tre down-draft kølere er Enermax ETD-T60-VD, Noctua NH-L12 og Scythes SCKC-2100 (også solgt under navnet Scythe Grand Kama Cross Rev. B). Priserne svinger fra 400 til 550 kroner.
Skrevet af Michael Larsen
Seneste opdateret den: