AfterDawn.com
Vi er klar med de seneste benchmark-resultater af de fire mest populære Windows-baserede webbrowsere. Vi tager også et smugkig på Operas kommende Chromium-baserede opgradering. Er det virkelig et skridt op fra Presto/Carakan eller er det bare endnu en Chrome-klon?

I forsøg på at besvare dette spørgsmål, gør vi noget som vi normalt ikke ville have gjort: Vi afprøver en browser, der ikke er færdigudviklet. Next er navnet på Operas udviklingsafgren, og for et par uger siden introducerede virksomheden deres første Chromium-baserede version for offentligheden.

Da vi begyndte testen var versionsnummeret oppe på 15.0.1147.24. Hyppige opdateringer er dog meget almindeligt for en hvilken som helst udviklingskanal, så bliv ikke overrasket, hvis din kopi af Opera Next er nyere end den vi benchmarkede. Bemærk dog, at en funktionsskrabet udviklingsversion ofte kan slå nye hastighedsrekorder, men den giver ikke et realistisk billede af det endelige produkts præstation. Opera Next er derfor heller ikke berettiget til at vinde denne Grand Prix. Vi vil bare tjekke, hvor den står i forhold til de sædvanlige mistænkte, og især i forhold til Opera og Chrome.Vi har vidst i noget tid, at Opera vil gå over til en ren Chromium-baseret browser, og denne overgang har ikke overraskende skabt en del røre. Mange spekulerer nemlig i om den næstældste webbrowser vil miste dens eksistensgrundlag. Der er trodsalt i forvejen en lang række tilgængelige browsere, som er baseret på open-source-delen af Chrome, med hver deres indgangsvinkel til funktioner, så som sikkerhed med Comodo Dragon og sociale medier med RockMelt.

Men før vi finder ud af hvad der sker med Opera, opsummerer vi herunder de seneste webbrowser nyheder og begivenheder. De sidste par måneder har været meget travle, fyldte med annonceringer og som altid, masser af drama. Her er sammendraget:


Seneste nyheder og begivenheder (URL på engelsk)


08/03/13: Chrome OS forbliver ubesejret til Pwnium 3-eventen
10/03/13: Ingen Firefox til iOS, siger Mozillas produktansvarlig
25/03/13: Testere siger IE 11 kan efterlige Firefox via dens brugeragentsstreng
02/04/13: Firefox 20 udkommer med per-vindue privat-browsing og downloadmanager
03/04/13: Blink! Er Googles nye WebKit-motor
03/04/13: Opera bekræfter, at de dropper WebKit til fordel for Blink
04/04/13: Mozilla og Samsung samarbejde om ny browser-motor
05/04/13: WebKit Udviklere Diskuter Fjernelse af Google-specifik kode
12/04/13: Valg af browser kan påvirke dine jobmuligheder
29/04/13: Tidligere Opera-medarbejder sagsøges for at give Mozilla forretningshemmeligheder
14/05/13: Firefox 21 udkommer
16/05/13: Ubuntu-udviklere genovervejer at udskifte Firefox med Chromium
21/05/13: Chrome 27 er ude: 5% hurtigere sideindlæsninger
28/05/13: Opera frigiver deres første Chromium-baserede Browser
05/06/13: Mozilla planlægger omfattende redesign med Firefox 25-udgivelse i oktober
11/06/13: Microsoft praler med IE's betydelige energibesparelse
22/06/13: Firefox fremrykker 'Do-Not-Track'-teknologi
26/06/13: IE 11 får WebGL, SPDY/3 og ny udviklingsværktøj
26/06/13: Firefox 22 lancereres, understøtter Unreal Engine 3

Fik i alt med? Google arbejder på en WebKit-forgrening kaldet Blink, hvilket omdanner Chromium til en kombination af Blink/V8, og Opera har planer om at følge trop. Og mens Opera læner sig op ad deres gamle rival, Google, er en ny fejde under opsejling mellem de norske browserudviklere og Mozilla over en tidligere Opera medarbejder, der angiveligt har videregivet forretningshemmeligheder til non-profit organisationen. I mellemtiden overvejer Ubuntu endnu engang, at droppe Firefox til fordel for Chromium, som operativsystemets standard webbrowser, på samme tid med, at Firefox annoncerer en større opdatering, der udseensmæssigt får open source-browseren til at ligne Chrome:


Firefox 25's nye brugergrænseflade


Og det bedste? Microsofts skifter tilsyneladende mening om WebGL, med understøttelse af hardwareacceleration i IE11 på Windows 8.1.

Lad os på næste side tage et nærmere kig på dagens fem kandidater: Chrome 27, Firefox 22, IE10, Opera 12 og Opera Next!
Skrevet af: Adam Overa
Oversat af:: Martin Graversen
Seneste opdateret den: