AfterDawn.com

Windows 8: Et helt nyt operativsystem?Microsoft fremviste en pre-beta build af Windows 8 på BUILD konferencen i september måned. Vi fik fingre i et eksemplar og har taget et nærmere kig på det i vore laboratorier. Er virksomhedens indsats for at sammenkæde PC?er, smartphones, tablets og spillekonsol sammenhængende?

Windows 8 blev for første gang formelt præsenteret på Computex 2011. Men det er først for nyligt, at Microsoft har lagt en build ud til offentligheden.

Inden du afviser denne version af Windows på forhånd, så er der meget mere til Microsofts annoncering end bare en simpel opgradering. Med efterfølgeren til Windows 7 håber Microsoft at tiltrække flere udviklere til tablets og smartphones. Det er helt klart drivkraften bag den nye grænseflade, som bedre egner sig til touchscreen input.Selvom du ikke ejer en touch-baseret enhed, kan du forvente en helt unik oplevelse. Microsoft forsøger at samle alt under samme tag, hvilket måske er tydeligt hvis du ser på opstartsskærmen; det er stort set blot en opdateret version af Windows Phone 7.

Mens WP7 smartphones fortsat har svært ved at følge med iOS og Android telefoner når det kommer til markedsandele, forsøger Microsoft ikke at skabe en alternativ anvendelse til deres mobile operativsystem. Tværtimod. Virksomheden søger den hellige gral af platformsynergi.

Forestil dig en verden, hvor din stationære computer, smartphone og tablet er fuldstændig synkroniseret. Gå ind på en hjemmeside på den stationære pc og bam! Så finder du den også i historikken på smartphone?en. Har du behov for at køre Microsoft Office på tabletten? Vent blot og se, Microsoft tilføjer nemlig understøttelse af ARM arkitekturen. Men det er kun begyndelsen. Forestil dig, at brugerinterfacet også forenes på tværs af alle disse enheder.

Graver vi lidt dybere, finder vi ud af, at Windows 8 ikke er en komplet overhaling. Mange af tingene er familiære, hvis vi sammenligner med Windows 7. Derfor vil nogle nok kalde den for Windows 7 Plus. Men på samme tid repræsenterer den, den mest dramatiske ændring i brugergrænsefladen siden overgangen fra Windows 3.1 til Windows 95. Det er nok til at Microsoft ønsker at kalde det kommende styresystem for Windows 8.

Vi har valgt at installere developer preview?et på en maskine og har optaget en masse videoer, så du med selvsyn kan se hvad der er i vente.
Skrevet af Michael Larsen