AfterDawn: Nyheder

WD introducerer Black²: En ny form for kombineret SSD og harddisk

Skrevet af Martin Graversen @ 25.11.2013 16:29 Brugerkommentarer (2)

WD introducerer Black²: En ny form for kombineret SSD og harddisk Seagate slog for flere år siden igennem med deres Momentus XT-harddiskserie, der supplerede en mekanisk harddisk med 4/8 GB NAND-flashhukommelse til caching. Denne form for kombinerede harddiskteknologier blev hurtigt døbt hybriddiske, og nu er Western Digital klar med et mere performanceorienterede alternativ, kaldet Black².
Western Digital kalder det heller ikke en hybriddisk, men et "Dual-Drive", da der teknisk set er tale om en 120 GB-SSD og en 1 TB-harddisk presset ned i en almindelig 9,5 cm-høj 2,5"-formfaktor. På trods af, at de to enheder deler den samme SATA 6 Gbps-udgang, registrerer systemer dem som to separate drev. Brugeren kan derfor selv vælge, hvor han vil placere og installere software.Vi er lidt skuffet over, at Western Digital ikke tilbyder en eller anden form for cachingløsning, så man er nød til at investere i en tredjepartssoftwareløsning, hvis man vil bruge Black² som en hybriddisk. Den kan i øvrigt kun bruges sammen med Windows XP eller nyere, men Mac-brugerne kan trøst sig med, at Apple er de eneste, der gør brug af store SSD-kapaciteter i deres anmelderroste Fusion Drive-hybriddiske.Læs også: Seagate præsenterer en ny generation af hybrid drev

Den integrerede SSD er af åbenlyse årsager mere kompakt end normalt. Den kommer med en JMicron's JMF667H-controller og 20 nm NAND-chips. De lover sekventielle læse- og skrivehastigheder på henholdsvis 350 og 140 MB/s. Harddisken kører med op til 5400 RPM, og den skulle ikke larme mere end 21 dBA. Sidst men ikke mindst, får man fem års garanti med i købet.WD Black² kommer til at koste omkring 2.100 kroner (med moms), men så får man også to diske i en, hvilket i sær lyder tiltalende for bærbarer og kompakte systemer, der kun har plads til én 2,5"-harddisk.

Læs også artiklen: De bedste SSD'er til prisen: Oktober 2013

Kilde: AndandTech

Forrige Næste  

2 brugerkommentarer

126.11.2013 14:12

Perfekt til den bærebare. OS + nogle programmer og et enkelt spil eller 2. Den 1TB er kun til lagring som ikke har behov for at kunne indlæses hurtigere end det er muligt på en alm hd. Jeg tror at WD har analyseret markedet meget grundigt og dem der på-tænker sig en stor cachingløsning er kun for ekstreme nørder. ;-) Hybridharddisken er for mig noget åndsvagt noget, og Seagate's 8-16 GB batter jo ikke hvis man læser noget vilkårligt eller skriver mere end et par GB. Installering af spil og programmer sker jo kun én gang og tager kun lidt længere tid hvis du har udfyldt dine 120GB. DVD-drevet og internet forbindelsen er jo nu en gang langsommere end en alm. HD.

Cachingløsning er der ikke brug for med mindre at du vil bruge den til en voldsom mængde spil og så hedder det en stationær, hvor du kan komme alle de SSD som der er porte til.

226.11.2013 18:15

Jeg tror ikke man skal undervurdere potentialet for hybridharddiske. Prisen per gigabyte er stadig omkring 10 gange højere for SSD'er end for 7200 RPM-harddiske. Hybriddiske kan derfor nemt udfylde dette store prisspring.

Seagates hybriddiske koster for eksempel ikke bemærkelsesværdigt mere end almindelige harddiske, men de er ekstra hurtige til en del opgaver. Apple har desuden fået ros for deres nye hybridløsninger i iMac, som bruger minimum 120 GB SSD til caching. Jeg vil dermed nærmere konkludere, at hybriddiske med stor caching er godt for en generel god performance samt en stor kapacitet. Det er derfor mere oplagt til mainstream-markedet, mens SSD'er i højere grad er tiltænkt "ekstreme nørder". ;)

Det kan godt være du ikke kan se et potentiale i hybriddiske, og skal jeg være ærlig, så er jeg da også pc-entusiast nok til, at betale det mere for en hurtigere SSD. Jeg syntes til gengæld, at markedet for middelklasse bærbarere ville nyde godt af præinstallerede prisbillige hybridharddiske, frem for de frustrerende langsomme traditionelle 5400 RPM-diske.

Jeg tror desværre ikke, at det er gået op for de fleste forbrugere på det mainstream marked, hvor meget harddiskenes hastighed påvirker et systems overordnede responstider.


Redaktør for Toms Hardware Danmark

Det er ikke muligt at kommentere denne artikel.

Nyhedsarkiv

Abonnere på vores nyheder